Andrey Novakov

(...) a deficit of electronic chips and containers (in 2021 Europe).

(...) nedostatek elektronických čipů a kontejnerů (letos v Evropě, pozn. Demagog.cz).
EngagEU, 15. prosince 2021
Koronavirus,
Ekonomika,
Doprava,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

V roce 2021 se museli nejen výrobci elektroniky a aut vypořádávat s nedostatkem čipů. Může za to narušení dodavatelských řetězců v důsledku protipandemických omezení. Ta ochromila také přístavy, kde se začaly hromadit nákladní kontejnery, které pak chyběly v oběhu.

Plné odůvodnění

S nedostatkem čipů se celosvětově potýká řada průmyslových odvětví. Výpadky dodávek v roce 2021 zasáhly automobilovou výrobu nebo producenty elektroniky. Za problémy podle článku České televize může stále se zvyšující poptávka po elektronice, ale také omezení výroby a dopravních uzlů způsobené pandemií covidu-19.

Některé výrobce navíc v roce 2021 oslabily přírodní vlivy. Japonského výrobce polovodičů Renesas zasáhl požár. V Texasu pak zase kvůli sněhovým bouřím museli výrobci omezit produkci čipů.

Celosvětový nedostatek dopravních kontejnerů souvisí hlavně s koronavirovými omezeními. Kvůli opatřením musely některé světové přístavy omezit provoz, a tak se zde kontejnery hromadí. To následně způsobuje nedostatek kontejnerů v oběhu a zvyšuje jejich cenu. Náklady na přepravní kontejner pro cestu z Číny do Evropy se pode ředitelky výrobce Hisense zvýšily pětinásobně. Lodní kontejnerovou dopravu navíc v březnu ochromila nehoda v Suezském průplavu, kdy se provoz zastavil téměř na týden.

Výrok jsme zmínili