Patrik Nacher

Patrik Nacher

(...) skončit někdy kolem půlnoci, tzn. že by to (jednání o důvěře vládě Petra Fialy, pozn. Demagog.cz) bylo stejně dlouhé, nebo dokonce kratší než ty předchozí důvěry.
Události, komentáře, 13. ledna 2022
Poslanecká sněmovna,

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Zkrácené odůvodnění

Jednání o důvěře vládě už o půlnoci trvalo 15 hodin, tedy méně než to předchozí v roce 2018. Stále by ale šlo o třetí nejdelší jednání o důvěře od roku 1996. Téměř všechna ostatní se vešla do 12 hodin.

Plné odůvodnění

Pro kontext uveďme, že zde Patrik Nacher mluví o jednání o vyslovení důvěry nové vládě Petra Fialy, které ve Sněmovně začalo 12. ledna ráno. V rozhovoru Nacher zmiňuje (video, čas 3:36), že poslanci původně plánovali skončit kolem půlnoci, celé jednání se nicméně podle jeho slov prodloužilo především v důsledku večerního vystoupení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky: „Potom pan ministr Jurečka vystoupil a řekl, že si vlastně pro tu důvěru, pro ty opoziční hlasy vůbec nepřišel, že je to vlastně nezajímá, a v té chvíli se to rozjelo. Rozjel se ten celý maraton znova.“

Co se týče průběhu jednání, k jeho zahájení došlo ve středu 12. ledna 2022 v 9:00. S krátkými přestávkami poslanci jednali až do čtvrtka 13. ledna do 7 hodin ráno, kdy bylo jednání přerušeno do 18 hodin téhož dne. Kabinet Petra Fialy následně získal důvěru ve čtvrtek 13. ledna přibližně v 19:30. První část projednávání tedy trvala 22 hodin, druhá část pak asi 1,5 hodiny. Celkově tedy jednání o důvěře vládě probíhalo rekordních 23,5 hodiny.

Kdyby jednání opravdu skončilo o půlnoci, jak uvádí Patrik Nacher, trvalo by 15 hodin. Jak lze vidět v žebříčku délky jednání o vyslovení důvěry od roku 1993, který zveřejnil například Deník N, bylo by však i 15hodinové jednání výjimkou. Delší nebo stejnou dobu totiž trvaly jen dvě z celkových 17 jednání, jejichž předmětem bylo vyslovení důvěry vládě. Prvním z nich je minulé jednání o menšinové vládě ANO s ČSSD z roku 2018, které trvalo 16 hodin. Druhý případ lze dohledat až v roce 1996, tedy před 26 lety, kdy druhá vláda Václava Klause získala podporu Sněmovny až po necelých 16,5 hodiny.

Je tedy pravda, že 15hodinové jednání, o němž mluví Patrik Nacher, by bylo stejně dlouhé nebo kratší než „některá“ předcházející jednání. Jelikož by však jednání v délce 15 hodin bylo delší než téměř 90 % všech jednání o vyslovení důvěry vládě v historii ČR, hodnotíme výrok jako zavádějící.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Nejdelší jednání o důvěře vládě

Události, komentáře, 13. ledna 2022

Jednání Sněmovny dlouho do noci a lavina vystoupení jednotlivých poslanců. To, ale například i financování hnutí STAN nebo cestu Jana Farského do USA probírali poslanci Patrik Nacher a Lukáš Vlček, kteří do debaty České televiz...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů