Pavel Fischer
Nez.

Pavel Fischer

(...) slova německého prezidenta Steinmeiera, který řekl, že případná vina za ten konflikt, pokud bude vyvolán, padá na Rusko a na Vladimíra Putina osobně, a to jsou slova zkušeného diplomata, dlouholetého ministra zahraničí Německa, který je dnes prezidentem.
Události, komentáře, 14. února 2022
Zahraniční politika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Německý prezident a bývalý ministr zahraničí Steinmeier uvedl, že Rusko nese odpovědnost za eskalaci napětí na východní Ukrajině. Zároveň vyzval ruského prezidenta Putina ke spolupráci při hledání cesty k zachování míru v Evropě.

Plné odůvodnění

Frank-Walter Steinmeier poprvé zastával post ministra zahraničních věcí Spolkové republiky Německo v letech 2005 až 2009 a v těchto letech byl také jejím vicekancléřem. Podruhé nastoupil do čela ministerstva zahraničí v roce 2013 a tuto pozici zaujímal až do ledna 2017. V únoru téhož roku byl poprvé zvolen prezidentem SRN. 

K jeho znovuzvolení pak došlo 13. února 2022. Při této příležitosti pronesl Steinmeier proslov, v němž mimo jiné hovořil také o současné eskalaci vztahů na rusko-ukrajinské hranici. Uvedl, že za eskalaci, a tedy i případný konflikt na východě Ukrajiny, nese odpovědnost právě Rusko, a vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „uvolnil smyčku kolem krku Ukrajiny a hledal společnou cestu, která zachová mír v Evropě“. 

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Invaze je plánovaná na středu

Události, komentáře, 14. února 2022

Pohyby ruských vojáků kolem ukrajinských hranic s napětím sleduje celý svět, a s ním i čeští zákonodárci. Senátor Fischer a poslanci Koten a Žáček debatovali o situaci ve východní Evropě v Událostech, komentářích, a my jsme se ...