Jan Bartošek
KDU-ČSL

Jan Bartošek

Narůstá enormně (...) počet lidí, kteří chtějí vstoupit do aktivních záloh.
ČT24, 8. března 2022
Obrana, bezpečnost, vnitro,
Invaze na Ukrajinu,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Dle kanceláře náčelníka Generálního štábu AČR je v současné době zájem o vstup do aktivních záloh AČR desetkrát vyšší než před ruskou invazí na Ukrajinu.

Plné odůvodnění

Aktivní záloha je součástí zálohy ozbrojených sil České republiky, která se zřizuje na základě zákona č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti. Příslušníci aktivní zálohy tráví několik týdnů v roce vojenským výcvikem a zbylý čas se věnují civilnímu zaměstnání.

Po ruské invazi na Ukrajinu se v médiích objevily informace, že roste počet zájemců o vstup do aktivní zálohy. Na náš dotaz nám to potvrdila Magdalena Dvořáková z Oddělení komunikace s veřejností Kanceláře náčelníka Generálního štábu Armády ČR: „Zájem o službu v aktivní záloze a o účast na dobrovolném vojenském cvičení je nyní desetkrát větší než před 24. únorem.“ Od 24. února je evidován také dvojnásobný zájem o službu v armádě. O 200 % se podle Dvořákové zvýšila návštěvnost webu kariera.army.cz.

Doplňme, že Ministerstvo obrany každý rok zveřejňuje skutečné počty osob ve svém resortu (.xls), nicméně ty nemusejí korespondovat s počtem zájemců o tuto službu. 1. ledna 2022 měly aktivní zálohy 3 615 příslušníků. Jejich počet se dlouhodobě zvyšuje.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Jan Bartošek o obraně Ukrajiny a Česka

ČT24, 8. března 2022

Místopředseda Poslanecké sněmovny byl hostem vysílání ČT24, kde mluvil o nedávných útocích Ruska na ukrajinské civilisty i o narušení vzdušného prostoru Švédska. V naší analýze se však dočtete také něco o obraně Česka, respekti...