Alena Schillerová
ANO

Alena Schillerová

Václav MORAVEC: Přijdete s opozičním návrhem (na zastropování cen pohonných hmot, pozn. Demagog.cz)?
Alena SCHILLEROVÁ: Už je ve Sněmovně, my jsme už dali návrh, podali jsme to tento týden po stínové vládě, podali jsme poslanecký návrh na (...) snížení DPH na nulu na pohonné hmoty.
Otázky Václava Moravce, 13. března 2022
Poslanecká sněmovna,
Energetika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Alena Schillerová společně s dalšími poslanci z hnutí ANO skutečně předložili návrh zákona na osvobození pohonných hmot od DPH. Návrh byl předložený 10. března 2022.

Plné odůvodnění

Alena Schillerová společně s dalšími třemi poslanci z hnutí ANO skutečně podala poslanecký návrh na osvobození pohonných hmot od DPH. Konkrétně se jedná o sněmovní tisk 184 ze dne 10. března 2022 (.pdf). V ten samý den také zasedala (video, čas 0:23) stínová vláda hnutí ANO.

Poslanci nutnost změny zákona o dani z přidané hodnoty (.pdf, str. 5) odůvodňují dynamickým nárůstem cen pohonných hmot, který v důsledku znamená „zdražování spotřebitelských cen pohonných hmot“. Proto členové hnutí ANO navrhli úpravu, podle které by se měla daň z přidané hodnoty uvalená na pohonné hmoty (motorová nafta, benzín) změnit tak, že namísto základní sazby daně bude „uplatněno osvobození od daně s nárokem na odpočet daně“. Toto osvobození od DPH je pak někdy nazýváno právě jako „nulové DPH“.

Doplňme, že podle návrhu touto změnou dojde ke zmírnění (.pdf, str. 5) nastalé situace, která „nejvíce dopadá na nízkopříjmové domácnosti, malé a střední podnikatele a snižuje mobilitu obyvatelstva. Zvyšování prodejních cen pohonných hmot zároveň může vést k nárůstu inflace v důsledku dynamického růstu cen logistických služeb“.

Nutno podotknout, že „zastropování“ cen pohonných hmot a snížení DPH jsou dvě rozdílné věci. Vzhledem k předloženému sněmovnímu tisku nicméně hodnotíme výrok jako pravdivý. 

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Zastropovat, nebo snížit DPH?

Otázky Václava Moravce, 13. března 2022

Alena Schillerová na sociálních sítích zveřejnila video z jejího nedělního vystoupení v Otázkách Václava Moravce. V necelé minutě stihla říct hned tři faktické výroky o cenách pohonných hmot. Ty jsou navíc propojené přímo s vid...