Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Hlava státu se může účastnit jednání vlády a Sněmovny.
Mladá fronta DNES, 1. listopadu 2022
Prezidentské volby 2023,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ústava ČR skutečně prezidentu republiky dává právo účastnit se schůzí obou komor Parlamentu i schůzí vlády.

Plné odůvodnění

Andrej Babiš tuto možnost zmiňuje v souvislosti s tím, že by se dle svých slov sám chtěl účastnit jednání vlády v případě, že by se stal prezidentem.  

Hlava státu se opravdu může účastnit schůzí vlády i Poslanecké sněmovny. Konkrétně tuto možnost prezidentu republiky zajišťuje čl. 64 Ústavy České republiky, podle něhož má prezident právo účastnit se schůzí Sněmovny i Senátu a také „jejich výborů a komisí“. Slovo se mu přitom musí udělit, „kdykoliv o to požádá“.

Zároveň má prezident taképrávo účastnit se schůzí vlády, vyžádat si od vlády a jejích členů zprávy a projednávat s vládou nebo s jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti“.

Doplňme, že současný prezident Miloš Zeman se schůze vlády zúčastnil např. v září 2018září 2019, kdy vládní kabinet jednal o schvalování návrhu státního rozpočtu. Na jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu pak vystoupil například v listopadu 2020 či v únoru 2022.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Andrej Babiš, kandidát na prezidenta

Mladá fronta DNES, 1. listopadu 2022

Předseda hnutí ANO na konci října přišel s dlouho očekávaným oznámením, že se bude ucházet o hlasy voličů v nadcházející volbě prezidenta. S blížícím se termínem pro podání kandidátních listin se pochopitelně i kampaň ostatních...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů