Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Pan Řehka nám říká: „Česko by se podle mě stalo legitimním cílem, protože přes naše území by se přesouvaly spojenecké jednotky.
CNN Prima News, 25. ledna 2023
Obrana, bezpečnost, vnitro,
Prezidentské volby 2023,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Náčelník Generálního štábu Karel Řehka v rozhovoru pro ČTK řekl, že by se v případě konfliktu Ruské federace s NATO Česko stalo pro Rusko legitimním cílem, a to např. kvůli přesunům spojeneckých armád přes území ČR.

Plné odůvodnění

Karel Řehka, současný náčelník Generálního štábu Armády České republiky, ve středu 25. ledna v rozhovoru pro ČTK mluvil o dopadech, které by měl na Česko případný konflikt NATO a Ruska na východním křídle Aliance. Dle jeho vyjádření by se Česká republika stala „legitimním cílem“, protože by docházelo k přesunům spojeneckých jednotek přes naše území. Zároveň dodal, že předpokládat, že by se konflikt odehrávající se mimo naše území Česka nijak nedotkl, je „naivní“.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Prezidentské finále

CNN Prima News, 25. ledna 2023

Andrej Babiš před druhým kolem ve veřejném prostoru rozdmýchal téma strachu z války, což bylo i tématem první části jeho duelu s Petrem Pavlem na CNN Prima NEWS. V naší poslední předvolební analýze se tak můžete v rámci Demagog...