Markéta Pekarová Adamová
TOP 09

Markéta Pekarová Adamová

On (prezident, pozn. Demagog.cz) má také možnost přicházet i na naše schůze Poslanecké sněmovny (...), vyplývá to z Ústavy, může požádat kdykoliv o slovo. (…) Může se samozřejmě zúčastňovat i jednání vlády.
Partie Terezie Tománkové, 5. února 2023
Poslanecká sněmovna,
Prezidentské volby 2023,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ústava ČR skutečně umožňuje prezidentu republiky účastnit se schůzí Poslanecké sněmovny, kde má právo získat slovo, kdykoli o něj požádá. Zároveň se prezident může účastnit také schůzí vlády.

Plné odůvodnění

Hlava státu se opravdu může účastnit schůzí Poslanecké sněmovny. Konkrétně tuto možnost prezidentu republiky zajišťuje čl. 64 Ústavy České republiky, podle něhož má prezident právo se účastnit schůzí Sněmovny i Senátu a také „jejich výborů a komisí. Slovo se mu přitom musí udělit, „kdykoliv o to požádá.

Zároveň má prezident taképrávo účastnit se schůzí vlády, vyžádat si od vlády a jejích členů zprávy a projednávat s vládou nebo s jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti.

Doplňme, že současný prezident Miloš Zeman vystoupil na plénu Poslanecké sněmovny například v listopadu 2020 či v únoru 2022 při jednání o státním rozpočtu.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Střídání prezidentů

Partie Terezie Tománkové, 5. února 2023

Týden po prezidentských volbách byla v Partii Terezie Tománkové řeč o krocích zvoleného prezidenta Pavla, jeho chystané inauguraci, ale i vztahu Česka s Tchaj-wanem. V naší nejnovější analýze vám přinášíme 17 faktických výroků ...