Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Máme fungující stínovou vládu, zasedá každý čtvrtek, vede ji Havlíček.
Právo, 18. února 2023
Poslanecká sněmovna,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Stínová vláda hnutí ANO působí od 20. ledna 2022 a zasedá každý čtvrtek. Od 9. února 2023 stojí v jejím čele Karel Havlíček, který vystřídal předchozího předsedu stínové vlády Andreje Babiše.

Plné odůvodnění

Bývalý premiér Andrej Babiš poukazuje na to, že dle něj hnutí ANO stále funguje dobře a může stavět hned na několika osobnostech. V tomto kontextu zmiňuje například členy zapojené do tzv. stínové vlády. Ta poprvé jednala ve čtvrtek 20. ledna 2022. Také veškerá další jednání se konala den po pravidelných jednáních oficiální vlády, tedy ve čtvrtky. Poslední zasedání a tisková konference stínové vlády, které se uskutečnily před vydáním rozhovoru s Andrejem Babišem, proběhla 16. února 2023 (video).

Stínová vláda byla tvořena 18 lidmi, přičemž skladba stínových ministerstev je shodná s oficiální vládou. V současné době má však pouze 17 členů, jelikož chybí stínový ministr školství. Tuto pozici původně zastával Ivo Vondrák, který v první polovině února opustil pozici místopředsedy hnutí i místo v poslaneckém klubu.

Kromě ministrů ve stínové vládě zasedají i zmocněnec pro sport Jan Richter, zmocněnec pro IT a digitalizaci Robert Králíček a zmocněnec pro ochranu spotřebitelů Patrik Nacher. Předchozí vláda Andreje Babiše posty zmocněnců pro IT a digitalizaci i pro sport obsahovala, s příchodem nové vlády však byly tyto pozice zrušeny. Místopředsedou vlády pro digitalizaci se ale stal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Pozice stínových ministrů pak zastávají mimo jiné bývalí ministři či bývalý předseda Poslanecké sněmovny. Jmenovitě pak můžeme uvést například stínovou ministryni financí Alenu Schillerovou, ministra životního prostředí Richarda Brabce, ministra obrany Lubomíra Metnara, nebo ministra spravedlnosti Radka Vondráčka.

Jak již bylo zmíněno, stínovou vládu opustil bývalý místopředseda hnutí ANO a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. 9. února 2023 bylo také oznámeno, že Andrej Babiš ustupuje do pozadí a nebude zastávat pozici stínového předsedy vlády. Tento post tak připadl Karlu Havlíčkovi, který má tímto na starosti post stínového premiéra i stínového ministra průmyslu a obchodu. Na oficiálních webových stránkách hnutí ANO a stínové vlády zatím ještě ve změně na premiérském postu nedošlo.

Co se týče aktivity stínového kabinetu, např. na jednání a tiskové konferenci konané 16. února byla jedním z témat úprava plánovaného navýšení důchodů. Na tiskové konferenci (video) vyjádřili svůj nesouhlas s vládními plány stínový předseda vlády Havlíček a stínová ministryně financí Schillerová.

V dubnu loňského roku pak stínová vláda představila opatření pro boj s inflací (video). Jednalo se celkem o 12 opatření, která Andrej Babiš rozepsal na svém twitteru. Šlo například o mimořádný příspěvek pro důchodce 6000 korun, navrácení slev na jízdné pro studenty a seniory na 75 % nebo snížení DPH u základních potravin z 15 % na 0 % a zastropování jejich cen. Na tento návrh reagovalo např. hnutí STAN, podle kterého by všechna opatření přišla na 250 miliard korun. Reagoval také bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který zmínil, že navrhovaná opatření by inflaci jen urychlila. 

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Babišovy křivdy a kritika vlády

Právo, 18. února 2023

Andrej Babiš si po prohraných volbách dal "mediální detox", v rozhovoru pro deník Právo se ale vrátil v plné formě a slíbil, že koalice bude mít ve Sněmovně peklo. V podobném duchu se nesly také jeho další výroky, z nichž 29 vá...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů