Mikuláš Peksa
Piráti

Mikuláš Peksa

Pásmo Gazy je město, které je zhruba o čtvrtinu menší než hlavní město Praha a má zhruba o milion obyvatel víc.
Pro a proti, 11. října 2023
Konflikt Izrael – Hamás,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Pásmo Gazy je s rozlohou 365 km² skutečně zhruba o čtvrtinu menší než Praha, která má 496 km². V Pásmu Gazy zároveň žije přibližně o milion lidí více.

Plné odůvodnění

Europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa výrokem poukazuje na to, že Pásmo Gazy je malé, ale hustě osídlené území. Rozlohu a počet obyvatel této oblasti poté srovnává s Prahou.

Pásmo Gazy

Pásmo Gazy, které tvoří část palestinského území, leží na pobřeží Středozemního moře. Ze severu a východu sousedí s Izraelem, z jihozápadu ho lemuje kratší hranice s Egyptem. Jedná se o pás přibližně 41 kilometrů dlouhý a 10 km široký. Rozloha této oblasti konkrétně činí 365 km čtverečních, na kterých žije přibližně 2,2 milionu lidí. Jedná se tak o jedno z nejhustěji obydlených míst na světě, které je co do počtu obyvatel na km² srovnatelné například s Londýnem.

Dodejme, že europoslanec Peksa se ve svém výroku nepřesně vyjádřil, když označil celé Pásmo Gazy jako město. Gaza jako samostatné město nicméně skutečně existuje.

Praha

Hlavní město Praha má rozlohu 496 km², přičemž počet obyvatel podle posledních údajů Českého statistického úřadu dosahuje téměř 1,4 milionu. Pásmo Gazy je tedy menší o 131 km² neboli přibližně o čtvrtinu, jak správně uvádí Mikuláš Peksa. Zároveň v Pásmu Gazy žije přibližně o milion obyvatelů více. Jeho výrok tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Evropský pohled do Izraele a Gazy

Pro a proti, 11. října 2023

Měla by Evropská unie i nadále podporovat palestinskou samosprávu, včetně pásma Gazy? Nejen o tom, ale také o vztahu mezi dvěma palestinskými územími a Izraelem mluvili v Českém rozhlase Plus europoslanci Mikuláš Peksa a Jan Za...