Jan Lipavský
Piráti

Jan Lipavský

Falešná zpráva o tom, že izraelský úder na nemocnici zavinil 500 obětí (…).
Právo, 21. října 2023
Konflikt Izrael – Hamás,

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Z veřejně dostupných zdrojů nelze s jistotou potvrdit, kdo zavinil výbuch nemocnice Al-Ahlí v Pásmu Gazy, ani to, kolik obětí si incident vyžádal.

Plné odůvodnění

Ministr zahraničí Jan Lipavský reaguje na otázku redaktorky, jestli se Izrael při svých odvetných vojenských akcích snaží dostatečně ochránit civilní obyvatelstvo v Pásmu Gazy. Lipavský odpovídá, že není povolaný takovou záležitost hodnotit a následně mluví o výbuchu nemocnice Al-Ahlí, který se odehrál 17. října v palestinském městě Gaza. Informaci, že za explozí stála izraelská armáda a že si vyžádala 500 obětí, označuje Lipavský jako falešnou.

Viník výbuchu

Obě hlavní strany konfliktu – palestinské hnutí Hamás a izraelská armáda – se z tohoto činu vzájemně obviňovaly. Hamás bezprostředně po útoku před budovou zasažené nemocnice uspořádal tiskovou konferenci, na které náměstek místního ministerstva zdravotnictví prohlásil, že izraelští zástupci do nemocnice před útokem volali a vyzývali k evakuaci (video, čas 33:47).

Izraelská armáda ale svou vinu popřela a za viníka označila uskupení Islámský džihád, které působí na území Pásma Gazy (video, čas 34:04). Podle ní tak měla být nemocnice poškozena v důsledku selhání vypálené rakety ze strany těchto palestinských radikálů.

Z veřejně dostupných zdrojů ke dni námi ověřovaného rozhovoru ale nešlo jednoznačně prokázat, kdo byl viníkem exploze. Ačkoli některé analýzy uváděly, že výbuch zapříčinila vadná raketa odpálená z Pásma Gazy, k jasnému a definitivnímu závěru se žádná z nich nepřiklonila.

Počet obětí

Mluvčí palestinského ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem uvedl, že kvůli výbuchu údajně zahynulo více než 500 lidí. Nejen touto informací, ale především tím, kdo ze znepřátelených stran za útokem stojí, se zabývala řada světových médií (např. BBC, CNN nebo Al Jazeera) a některé nezávislé organizace jako Geoconfirmed nebo Bellingcat.

Právě skupina Geoconfirmed ve shrnutí předběžné analýzy uvádí, že „tvrzení o více než 500 obětech je také široce vnímáno jako významné přehánění“. Bellingcat dokázal potvrdit pouze informaci o tom, že na místě došlo k explozi. K počtu obětí se tato organizace nevyjádřila. Analytička tohoto uskupení ale pro iRozhlas.cz uvedla, že je dle jejího názoru stále velmi brzy na definitivní potvrzení přesného počtu obětí. V rozhovoru se vyjádřila také k tomu, že se kráter po výbuchu nacházel v travnaté oblasti u parkoviště před nemocnicí. Tato oblast podle ní nejspíš sloužila jako místo pro přespání, jelikož na ní bylo množství přikrývek a osobních věcí, což mohlo navýšit počet obětí tohoto útoku.

Závěr

V současné době nelze z veřejně dostupných zdrojů jednoznačně určit, kdo za říjnovým výbuchem nemocnice v Pásmu Gazy stál, ani počet obětí. Nezávislé organizace třetích stran se k definitivnímu závěru nepřiklonily. Není proto jisté, zda je verze o izraelském útoku s 500 oběťmi falešná, jak tvrdí ministr Lipavský. Jeho výrok proto hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Česká diplomacie v Izraeli a V4

Právo, 21. října 2023

Ministr zahraničí Jan Lipavský v rozhovoru pro deník Právo mluvil o diplomatické reakci na napadení Izraele Hamásem, ale také o následné izraelské reakci v Pásmu Gazy. Jeho faktické výroky o vývoji na Blízkém východě a aktuální...