Jan Lipavský
Piráti

Jan Lipavský

Samotný útok Hamásu v Izraeli měl geopolitické důsledky, protože přerušil vyjednávání Saúdské Arábie s Izraelem o normalizaci vztahů.
Právo, 21. října 2023
Útok na Izrael,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Saúdská Arábie kvůli útoku Hamásu na Izrael skutečně přerušila rozhovory o možné normalizaci vztahů s Izraelem. Před touto událostí přitom probíhala jednání, která se k nastolení diplomatických styků pokoušela přispět.

Plné odůvodnění

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský v rozhovoru pro Právo hovoří o dopadech útoku Hamásu na Izrael ze 7. října letošního roku. Útok podle něj výrazně zasáhl do vývoje mezinárodní politiky a zastavil probíhající vyjednávání ohledně navázání diplomatických vztahů mezi Izraelem a Saudskou Arábií, které by dle jeho názoru přineslo regionu větší stabilitu.

Mezi Izraelem a okolními arabskými zeměmi panuje napětí již od samotného vzniku židovského státu. O normalizaci vztahů mezi zeměmi se dlouhodobě snaží Spojené státy, které v roce 2020 zprostředkovaly diplomatické sblížení Izraele se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, MarokemSúdánem. Dodejme, že diplomatické styky s Izraelem udržovaly do roku 2020 z arabských států pouze Egypt a Jordánsko.

Normalizace vztahů mezi Saúdskou Arábií a Izraelem

Bývalý americký prezident Donald Trump po úspěchu své diplomacie očekával, že dále poroste počet arabských zemí, které s Izraelem naváží oficiální styky. Jedním z možných kandidátů byla právě Saudská Arábie. Během Trumpova působení v úřadě k takovému kroku nicméně nedošlo.

Kabinet současného amerického prezidenta Joea Bidena ve snahách o normalizaci vztahů mezi těmito státy pokračuje, a to i po říjnovém útoku Hamásu. Ministr zahraničí Antony Blinken navázání diplomatických styků mezi Izraelem a Saudskou Arábií např. označil za „zájem americké národní bezpečnosti“. Normalizace vztahů s Izraelem pak byla jedním z témat, která Blinken letos v červnu rozebíral se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem.

Právě bin Salmán na konci letošního září pro televizní stanici Fox uvedl, že se Izrael a Saúdská Arábie k dohodě blíží každým dnem. Optimistická vyjádření pak zaznívala i na izraelské straně – premiér Benjamin Netanjahu na Valném shromáždění OSN ve stejné době prohlásil, že je židovský stát na prahu uzavření mírové dohody se Saúdskou Arábií. Podle jeho tehdejších slov by takový krok napomohl tomu, aby své vztahy s Izraelem normalizovaly i ostatní arabské státy (.pdf, str. 4). Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen pak odhadoval, že by dohoda měla být hotová v prvním čtvrtletí roku 2024.

Situace se nicméně změnila, když palestinské teroristické uskupení Hamás o několik týdnů později napadlo Izrael, který odpověděl mj. bombardováním Pásma Gazy. Saúdská Arábie se v důsledku bojů rozhodla přerušit rozhovory o možné normalizaci vztahů s Izraelem.

Závěr

Útok Hamásu na Izrael tedy skutečně zapříčinil, že Saúdská Arábie přerušila rozhovory o narovnání bilaterálních vztahů se židovským státem. Před touto událostí přitom probíhala jednání, která se k normalizaci vztahů pokoušela přispět. Výrok proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Česká diplomacie v Izraeli a V4

Právo, 21. října 2023

Ministr zahraničí Jan Lipavský v rozhovoru pro deník Právo mluvil o diplomatické reakci na napadení Izraele Hamásem, ale také o následné izraelské reakci v Pásmu Gazy. Jeho faktické výroky o vývoji na Blízkém východě a aktuální...