Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Já jsem byl ten den (v den odborářské stávky, pozn. Demagog.cz) také ve škole (...) a mluvil jsem jak s učiteli, tak se studenty (...). Navštívil jsem taky zemědělský podnik, který shodou okolností jako jeden z vedoucích, nikoliv majitelů, vlastníků, (...) jeden z vedoucích reprezentantů nebo z managementu byl bratr pana Jurečky.
Co na to premiér, 14. února 2024
Zemědělství,
Regiony,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Petr Fiala v den odborářské stávky 27. listopadu 2023 navštívil Agro školu v Pozďatíně, kde debatoval s žáky a učiteli. Následně pokračoval do družstva Pooslaví v Nové Vsi, jehož ředitelem je Lukáš Jurečka, bratr ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky.

Plné odůvodnění

Předseda vlády Petr Fiala reaguje na otázku, zda má v plánu navštěvovat regiony podobně, jako to v současné době dělá například ministr vnitra Vít Rakušan s jeho diskuzemi „Bez cenzury“ či v minulosti Andrej Babiš. Premiér uvádí, že do menších měst a obcí jezdí pravidelně a jako příklad uvádí návštěvu školy a zemědělského podniku během odborářské stávky v Praze.

Stávka odborů se uskutečnila 27. listopadu 2023 a bylo o ní také referováno jako o stávce škol a učitelů. Celkem se do stávky zapojilo 74 % mateřských, základních a středních škol, přičemž některé z nich zůstaly zcela zavřené. Kromě školských odborů vyhlásily stávku například i úřednické, dřevařské a zdravotnické odbory, a provoz tak přerušily i některé firmy. Cílem stávky bylo zejména prosazení vyššího rozpočtu pro školství, některé odbory přitom protestovaly proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Na druhou stranu např. Učitelská platforma se od protestu odborů naopak distancovala.

V den stávky navštívil Petr Fiala Agro školu v Pozďatíně na Třebíčsku, do které přijel společně s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL). Ve škole se setkali (video) také s učiteli a žáky, se kterými debatovali. Následně zavítali na setkání se zemědělci v družstvu Pooslaví v Nové Vsi. Lukáš Jurečka, bratr ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, je přitom ředitelem tohoto družstva. Dříve byl aktivně zapojen do řízení družstva jako člen představenstva a později i jako jeho místopředseda, přičemž v těchto funkcích působil od 2. února 2010 do 28. června 2021.

Zdroj: Blesk.cz

V době vlády Bohuslava Sobotky, kdy byl Marian Jurečka ministrem zemědělství, působil Lukáš Jurečka jako jeho poradce. V minulosti byla také například propírána půlmilionová dotace pro družstvo na projekt demonstračních farem, který byl novým dotačním projektem zavedeným právě za Mariana Jurečky. Petr Fiala v námi ověřovaném rozhovoru (podobně jako již dříve), uvedl, že o tom, že v družstvu pracuje bratr ministra Jurečky, nevěděl a dozvěděl se to až na místě (video, čas 21:24).

Je třeba dodat, že premiér Fiala byl za návštěvu Vysočiny v době odborářské stávky kritizován. Podle Jakuba Tomka z oddělení komunikace předsedy vlády šlo o běžnou pracovní návštěvu, jež se stávkou ve školství nijak nesouvisela. Agro škola se do protestů nezapojila, a konala se tam tak běžná výuka.

Shrnutí

V den odborářské stávky, která se konala 27. listopadu 2023, Petr Fiala opravdu nejdříve zavítal do Agro školy v Pozďatíně na Třebíčsku, kde diskutoval s žáky a učiteli. Následně se přesunul do družstva Pooslaví v Nové Vsi. Bratr ministra Jurečky Lukáš Jurečka zastává místo ředitele družstva a v minulosti působil jako člen představenstva a později jako místopředseda představenstva. Výrok předsedy vlády tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Premiér, prognózy, pomluvy a příští partneři

Co na to premiér, 14. února 2024

V rozhovoru s Petrem Fialou přišla řeč na možnou vládní spolupráci s hnutím ANO. Fiala mluvil také o tom, s jakými stranami půjde ODS společně do krajských voleb. Kromě toho se ale v naší analýze dozvíte i to, jestli letos podl...