Premiér, prognózy, pomluvy a příští partneři

V rozhovoru s Petrem Fialou přišla řeč na možnou vládní spolupráci s hnutím ANO. Fiala mluvil také o tom, s jakými stranami půjde ODS společně do krajských voleb. Kromě toho se ale v naší analýze dozvíte i to, jestli letos podle odborných prognóz poroste ekonomika, jak je to se zákazem HHC, nebo zda se v médiích objevily „pomluvy“ o premiérově chalupě.
OVĚŘENO
Co na to premiér, 14. února 2024
Petr Fiala
Poslanec
11
0
0
0
Petr Fiala
Ta účinnost (zákazu prodeje HHC, pozn. Demagog.cz) je závislá na notifikaci Evropskou unií.Co na to premiér, 14. února 2024
Evropská unie
Pravda
Než nařízení zakazující prodej HHC vstoupí v účinnost, musí proběhnout jeho notifikace u Evropské komise. Členské státy totiž Evropskou komisi musí informovat o změnách svých technických předpisů.
Petr Fiala
To není tak, že by v celé Evropě všude byla tato látka (HHC, pozn. Demagog.cz) zakázaná. Je řada států, kde už to tak je, řada států k tomu směřuje.Co na to premiér, 14. února 2024
Zdravotnictví
Pravda
HHC zůstává legální v několika členských státech Evropské unie, zatímco další tuto drogu již postavily mimo zákon. Některé země v současnosti pracují na legislativě, která by distribuci HHC zakázala.
Petr Fiala
(…) co říkám opakovaně (o kauze Čapí hnízdo, pozn. Demagog.cz), respektuji výroky soudu (…). Já jsem vždy patřil i k těm politikům, kteří říkali, Andreje Babiše musíme porazit politicky.Co na to premiér, 14. února 2024
Střet zájmů
Poslanecká sněmovna
Pravda
V některých vyjádřeních Petr Fiala v minulosti zmiňoval, že nestaví kritiku Andreje Babiše na kauze Čapí hnízdo, ale především na činnosti Babišovy vlády. V souvislosti s rozhodnutími soudu v této kauze Fiala uváděl, že je respektuje a že je třeba Babiše porazit ve volbách.
Petr Fiala
Rekordně jsme se (za vlád s účastí Andreje Babiše, pozn. Demagog.cz) zadlužovali.Co na to premiér, 14. února 2024
Ekonomika
Pravda
Vládní dluh vůči hrubému domácímu produktu (HDP) za dobu, kdy byl Andrej Babiš premiérem, opravdu rostl rekordně rychlým tempem. V roce 2020 se meziročně zvýšil o 7,7 procentního bodu.
Pravda
ODS půjde do nadcházejících krajských voleb sama ve třech krajích, kromě Jihočeského také v Karlovarském a Zlínském. V rámci koalice Spolu se bude účastnit voleb ve čtyřech krajích. V ostatních krajích vytvoří ODS koalici s ostatními partnery.
Petr Fiala
Vytahuje (Andrej Babiš, pozn. Demagog.cz) nějaké pomluvy, které (...) se neobjevily nikde v mediálním prostoru.Co na to premiér, 14. února 2024
Poslanecká sněmovna
Pravda
Andrej Babiš ve Sněmovně mluvil o rekonstrukci chalupy Petra Fialy. Tu podle něj prováděly stejné firmy, které budovaly kampus Masarykovy univerzity, když zde byl současný premiér rektorem. Oprava chaty se dle Fialy odehrála v roce 2010, média o ní však tehdy skutečně nepsala.
Petr Fiala
Já jsem byl ten den (v den odborářské stávky, pozn. Demagog.cz) také ve škole (...) a mluvil jsem jak s učiteli, tak se studenty (...). Navštívil jsem taky zemědělský podnik, který shodou okolností jako jeden z vedoucích, nikoliv majitelů, vlastníků, (...) jeden z vedoucích reprezentantů nebo z managementu byl bratr pana Jurečky.Co na to premiér, 14. února 2024
Zemědělství
Regiony
Pravda
Petr Fiala v den odborářské stávky 27. listopadu 2023 navštívil Agro školu v Pozďatíně, kde debatoval s žáky a učiteli. Následně pokračoval do družstva Pooslaví v Nové Vsi, jehož ředitelem je Lukáš Jurečka, bratr ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky.
Pravda
Vláda Petra Fialy pravidelně vyráží do regionů. V loňském roce podnikla čtyři výjezdy do okresních měst, kde se ministři setkávali s místními zástupci a řešili jak celostátní, tak regionální záležitosti.
Petr Fiala
Všechny relevantní instituce očekávají hospodářský růst v letošním roce.Co na to premiér, 14. února 2024
Ekonomika
Pravda
Ministerstvo financí a Česká národní banka očekávají, že česká ekonomika v letošním roce poroste. HDP se meziročně zvýší i podle zahraničních institucí, např. OECD nebo Mezinárodního měnového fondu.
Petr Fiala
Na čem se také shodují analytici, je růst reálných mezd (v tomto roce, pozn. Demagog.cz).Co na to premiér, 14. února 2024
Ekonomika
Pravda
Instituce, které vydávají ekonomické prognózy, se shodují na tom, že reálné mzdy v roce 2024 porostou. Uvádí to např. predikce Ministerstva financí, České národní banky, Hospodářské komory či České bankovní asociace.
Petr Fiala
Rekordně začala růst inflace (za vlád s účastí Andreje Babiše, pozn. Demagog.cz).Co na to premiér, 14. února 2024
Ekonomika
Pravda
Během vlády Andreje Babiše skutečně začala rychle růst inflace. Meziroční inflace v prosinci 2021 dosáhla 6,6 % a byla nejvyšší od roku 2008. V prvním měsíci po předání moci pak inflace činila 9,9 % a byla nejvyšší od roku 1998.