Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Já jsem zavedl to, že vláda nejméně jednou za čtvrt roku (...) se schází nebo zasedá v jednom z menších měst, ne krajském, v regionech a celý den všichni ministři tráví v tom nebo sousedním regionu svůj den na různých akcích.
Co na to premiér, 14. února 2024
Regiony,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Vláda Petra Fialy pravidelně vyráží do regionů. V loňském roce podnikla čtyři výjezdy do okresních měst, kde se ministři setkávali s místními zástupci a řešili jak celostátní, tak regionální záležitosti.

Plné odůvodnění

Petr Fiala v rozhovoru reaguje na otázku, jestli bude jezdit do menších měst. Ve své odpovědi zmiňuje, že už nyní jsou jednou z aktivit jeho vlády právě návštěvy regionů a komunikace s lidmi. Jako důkaz uvádí zavedení pravidelných výjezdních jednání, kdy se ministři alespoň jednou za čtvrt roku scházejí v menších městech, která nejsou krajská.

První výjezdní zasedání Fialova kabinetu, které proběhlo jinde než v okolí Prahy, se uskutečnilo 29. března 2023 v Jeseníku (.pdf, str. 1). Na tiskové konferenci poté Petr Fiala řekl, že podobný formát cest do regionů, kdy se ministři setkávají i s místními lidmi či starosty, plánuje pořádat častěji.

Předseda vlády tehdy mluvil například se stavaři, kteří budovali obchvat obce Bludov v sousedním okrese Šumperk. Ministr vnitra Vít Rakušan navštívil Krajské policejní ředitelství Olomouckého kraje a strávil čas s policisty v terénu.

Necelého čtvrt roku nato, 7. června 2023, zasedl Fialův kabinet v dalším městě, a to ve Vimperku (.pdf, str. 1). Zde například schválil pomoc Ukrajině. Někteří ministři měli také své individuální programy – např. ministr zahraničí Jan Lipavský debatoval se studenty gymnázia v Písku a ministryně obrany Jana Černochová navštívila 15. ženijní pluk v Bechyni. Ke schůzi vlády došlo o tři měsíce později také v Kadani (.pdf, str. 1). Zatím poslední jednání v menším městě proběhlo 6. prosince 2023 v Bučovicích (.pdf, str. 1), které se nacházejí v Jihomoravském kraji.

Celkově tak v loňském roce Fialova vláda vyjela do regionů čtyřikrát, vždy v rozestupu přibližně tří měsíců. Vedle běžných vládních schůzí se ministři scházeli také se zástupci jednotlivých regionů a věnovali se svým aktivitám. Výrok Petra Fialy proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Premiér, prognózy, pomluvy a příští partneři

Co na to premiér, 14. února 2024

V rozhovoru s Petrem Fialou přišla řeč na možnou vládní spolupráci s hnutím ANO. Fiala mluvil také o tom, s jakými stranami půjde ODS společně do krajských voleb. Kromě toho se ale v naší analýze dozvíte i to, jestli letos podl...