Marek Benda
ODS

Marek Benda

A bylo to slyšet i z projevu těch zemědělců, kde minimálně část z nich se prostě v poledne sebrala a řekla, už se nám to zdá trapné, co se tady odehrává a sami odjeli.
Události, komentáře, 19. února 2024
Zemědělství,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Někteří zemědělci z protestní akce konané 19. února opravdu předčasně odjeli. Důvodem dle nich bylo, že jim protest byl ukraden „nezvanými lidmi“, a proto se s obsahem protestu již plně neztotožňovali.

Plné odůvodnění

Marek Benda reaguje na otázku moderátorky, která se ptá, zda zemědělci účastnící se protestní blokády Prahy v pondělí 19. února mají opodstatněné problémy, či zda byla demonstrace politicky zneužita. Benda odpovídá právě tvrzením, že tato akce podle něj byla zneužita, což dle jeho názoru tvrdili i samotní zemědělci.

Nejdříve uveďme, že tuto protestní akci společně (video) organizovali podnikatel Zdeněk Jandejsek a Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR (OSPZV-ASO). Právě ASO se ohradilo například proti slovům ministra zemědělství Marka Výborného, který ještě před protestem tvrdil, že organizátoři uspořádáním akce sledují své vlastní politické cíle a nezastupují ostatní zemědělce.

Někteří zemědělci skutečně svou účast na akci ukončili předčasně a z Prahy odjeli okolo jedné hodiny odpoledne. Dle plánu měl být přitom oficiální program zahájen až v 15:00. Zdeněk Jandejsek jako reakci na brzký odjezd některých zemědělců prohlásil, že dotyční museli odjet pracovat na svá pole“. Tomu ovšem odporuje vyjádření koordinátora akce pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloše Malého, který tvrdil, že akci podle něj ukradli nezvaní lidé, kteří provolávali protivládní hesla. Což dle jeho vyjádření nebylo to, co organizátoři zamýšleli (video, čas: 05:10).

Malý se o předčasném ukončení protestu ze strany několika zemědělců vyjádřil také pro server Novinky.cz, kterému řekl, že odjelo přibližně 230 lidí. Jako důvod odchodu popsal, že se tito účastníci už neztotožňovali s obsahem stávky, kterou považovali za ukradenou.

Část zemědělců tedy skutečně protestní akci předčasně ukončila a přibližně okolo jedné hodiny odpoledne odjela. Tito protestující tak podle Miloše Malého, koordinátora akce pro Ústí nad Labem a Litoměřice, učinili kvůli pocitu, že jim demonstrace byla ukradena, kvůli čemuž se už zcela neztotožňovali s jejím obsahem. Výrok Marka Bendy tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Jak se u nás blokovaly silnice

Události, komentáře, 19. února 2024

Poslanci Marek Benda a Patrik Nacher v Událostech, komentářích debatovali převážně o protestu zemědělců, kteří svou jízdou částečně zablokovali pražskou magistrálu. Ověření jejich faktických argumentů najdete již tradičně v naš...