Zdeněk Koudelka
Triko

Zdeněk Koudelka

(...) oxidu uhličitému, jehož koncentrace v atmosféře jsou jenom 0,04 %, a 97 % z těch čtyřech setin pochází z moře, z přírodních zdrojů. Jenom 3 % z lidské činnosti.
Debata ČT ke krajským volbám, 12. září 2024
Životní prostředí,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Příroda uvolňuje vysoké množství CO₂, zároveň ale podobné množství pohlcuje zpět. Lidská činnost však přidává dodatečný CO₂, což zvýšilo jeho koncentraci v atmosféře z původních 0,028 % na současných 0,0426 %. Téměř jedna třetina CO₂ v atmosféře je tak způsobena lidskou činností.

Plné odůvodnění

Zdeněk Koudelka argumentuje, že klimatické změny jsou přirozeným jevem a že lidstvo by se mělo zaměřit na adaptaci místo snahy omezit emise oxidu uhličitého (CO₂), který podle něj tvoří jen nepatrnou část atmosféry (0,04 %). Pouze malý zlomek z toho je podle Koudelky důsledkem lidské činnosti. Z toho důvodu považuje investice do snižování emisí za neúčelné a navrhuje soustředit se na praktická opatření, jako je zavlažování a hospodaření s vodou v Jihomoravském kraji.

Přírodní zdroje, jako jsou oceány, půda a vegetace, skutečně neustále uvolňují do atmosféry velké množství CO₂. Tyto emise jsou však téměř vyváženy přírodními procesy, které CO₂ pohlcují, například fotosyntézou rostlin a absorpcí oceány, a uhlíkový cyklus byl tak v předindustriálním období zpravidla v rovnováze (.pdf, str. 5). Lidské aktivity, jako je spalování fosilních paliv, odlesňování a průmyslová výroba, přidávají do atmosféry dodatečné množství CO₂, které přírodní pohlcovače nedokáží zcela absorbovat, a to tak způsobuje růst koncentrace CO₂ v atmosféře.

Dle posledního měření NASA z července 2024 dosáhla koncentrace oxidu uhličitého 426 ppm, tedy 0,0426 % atmosféry. Před průmyslovou revolucí byla koncentrace CO₂ kolem 280 ppm (0,028 %) a podobných hodnot dosahovala po stovky tisíc let předtím. Tato změna, ač se může zdát malá, způsobuje posun v tepelné rovnováze planety, což vede ke globálnímu oteplování. Lidská činnost způsobila za posledních 250 let posun o cca 150 ppm, což neodpovídá 3 % z celkového množství CO₂, ale přibližně jedné třetině.

Zdroj: Fakta o klimatu

Ačkoli tedy oxid uhličitý tvoří přibližně 0,04 % atmosféry, lidské aktivity jsou zodpovědné za výrazný nárůst jeho koncentrace od předindustriální doby (z 280 ppm na 426 ppm). Emise z činnosti člověka tedy představují přibližně jednu třetinu současné koncentrace, nikoli pouhá 3 %. Výrok Zdeňka Koudelky proto hodnotíme jako nepravdivý.

Výrok jsme zmínili

Klimatická změna a Jihomoravský kraj

Debata ČT ke krajským volbám, 12. září 2024

Druhý nejbohatší kraj s druhým největším městem Česka, oblast vinařství, rozsáhlých jeskynních komplexů a křižovatka Evropy. I tak by se dal charakterizovat Jihomoravský kraj. My jsme se na něj ovšem podívali z faktické stránky...