Jan Grolich
KDU-ČSL

Jan Grolich

Ti (členové SPD, pozn. Demagog.cz) říkají, že máme bojovat s klimatickou změnu, máme se na ni adaptovat.
Debata ČT ke krajským volbám, 12. září 2024
Životní prostředí,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Představitelé SPD se k různým politikám v boji proti změně klimatu obvykle vyjadřují kriticky, sami ale prosazují adaptační opatření jako je zadržování vody v krajině, vysazování zeleně, snižování emisí apod.

Plné odůvodnění

Jan Grolich (KDU‑ČSL) svým výrokem poukazuje na to, že jihomoravští zastupitelé na začátku září nehlasovali pro přijetí Klimatického akčního plánu Jihomoravského kraje i přesto, že podle něj sami poukazují na to, že je nutné bojovat s klimatickou změnou a adaptovat se na její projevy.

Představitelé SPD v Jihomoravském kraji i na celostátní úrovni se často staví k různým opatřením pro boj s klimatickou změnou odmítavě. Varují před „zeleným šílenstvím“, odmítají unijní Green Deal a upozorňují na jeho možné negativní dopady. Například jihomoravský zastupitel za SPD Ivan Fencl v minulosti na svůj facebook napsal, že „SPD je proti utopistickému ecogenocidnímu plánu EU, který je znám pod názvem Green Deal. Volební program SPD vystupuje proti nesmyslům EU v energetice a v dopravě.“

Zástupci SPD nicméně kromě kritiky národních a unijních politik mluví i o tom, co by se v oblasti boje proti změně klimatu dělat mělo. Jihomoravský zastupitel Libor Bláha například při schvalování Klimatického akčního plánu mluvil (video, čas 38:16) o tom, že s navrhovanými kroky v oblasti péče o krajinu nemá problém.

Zmínky o potřebě ochrany krajiny, zadržování vody v půdě i vodních nádržích, vysazování zeleně, snižování emisí „uvážlivým uzavíráním elektráren, tepláren a podniků spalujících uhlí“ nebo zalesňování najdeme v celé řadě stanovisek na webu SPD. Poslankyně SPD Karla Maříková v minulosti na svém facebooku mj. detailně popisovala, jak by se mělo postupovat v boji proti globálnímu oteplování a změně klimatu.

Představitelé SPD nejen na jižní Moravě tedy opravdu mluví o tom, že je potřeba bojovat s klimatickou změnou a navrhují konkrétní opatření, kterými je možné se na projevy změny klimatu adaptovat. Výrok Jana Grolicha proto hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Klimatická změna a Jihomoravský kraj

Debata ČT ke krajským volbám, 12. září 2024

Druhý nejbohatší kraj s druhým největším městem Česka, oblast vinařství, rozsáhlých jeskynních komplexů a křižovatka Evropy. I tak by se dal charakterizovat Jihomoravský kraj. My jsme se na něj ovšem podívali z faktické stránky...