Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Všichni vidíme, jak vypadá cena silové energie, ale domácnosti to necítí, firmy to necítí prostě proto, že i když klesá cena silové energie, tak rostou příplatky za obnovitelné zdroje.
Jednání Poslanecké sněmovny, 18. února 2014

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Vzhledem k praktické neexistenci jasné ceny silové energie hodnotíme výrok jako neověřitelný.

Cena elektrické energie je složena ze dvou částí: regulované a neregulované. Neregulovaná složka je tvořena velkoobchodní cenou silové elektřiny. Druhou část ceny tvoří regulovaná složka stanovovaná Energetickým regulačním úřadem (ERÚ). Tato složka ale kromě podpory obnovitelných zdrojů zahrnuje např. náklady na dopravu, skladování a distribuci. Silová elektřina může činit přibližně 45 % celkové výsledné ceny elektřiny. Dle kalkulátoru ceny elektrické energie do r. 2013 skutečně podíl podpory obnovitelných zdrojů na ceně elektrické energie rostl. V r. 2014 má nicméně i dle vyjádření ERÚ cena regulované části elektrické energie poklesnout. V r. 2012 dle serveru FinExpert došlo k navýšení ceny silové energie oproti r. 2011.

Uvedená čísla je nutno brát s rezervou, u cen elektřiny záleží na daném specifickém tarifu a také na druhu odběratele. Vzhledem k neexistenci jasných dat výrok hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Důvěra vládě Bohuslava Sobotky?

Jednání Poslanecké sněmovny, 18. února 2014

Při příležitosti žádosti vlády Bohuslava Sobotky o důvěru hlídá Demagog.cz faktické výroky české politické elity v rámci tohoto jednání. Tato analýza bude probíhat ihned po zveřejnění stenoprotokolů na webu Poslanecké sněmovny,...