Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

A ona je to velmi vážná věc, protože vůbec není důležité, jestli se vyjednaly nějaké 4 operační programy, důležité je, že pokud se nevyřeší otázka monitorovacího systému, tak prostě nebudeme čerpat. Aby to bylo všem jasné, ta možnost čerpání peněz běží už od roku 2014. Sobotkova vláda nedokázala připravit ty podmínky tak, abychom mohli opravdu účinně čerpat.
Otázky Václava Moravce, 19. dubna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Audit Ministerstva financí pozastavil fungování monitorovací systém pro čerpání dotací z EU spadající pod Ministerstvo místního rozvoje.

V souvislosti s Monitorovacím systémem strukturálních fondů (MSSF) uvádí web Ministerstva pro místní rozvoj: "Systém je využíván na všech úrovních implementace a spolufinancování projektů." Lze tedy předpokládat, že fungování systému je pro čerpaní evropských peněz z finančního rámce klíčové.

Přípravy na programové období 2014-2020 probíhají v ČR již od roku 2010, a i když bylo možné čerpat finanční prostředky již od začátku roku 2014, Česká republika bude moci s penězi z fondů EU operovat nejdříve na jaře 2015 (Euractiv.cz, Vlada.cz)

Možnost čerpat z víceletého finančního rámce 2014-2020 nebylo pro Českou republiku prozatím uvolněno zejména kvůli neexistenci služebního zákona.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Sobotka vs. Fiala

Otázky Václava Moravce, 19. dubna 2015

V nedělních Otázkách Václava Moravce se tentokrát utkali předsedové 2 sněmovních stran - premiér Bohuslav Sobotka a Petr Fiala z ODS. Řešili z velké části aktuální agendu, tedy problémy v oblasti čerpání prostředků EU, výběr da...