Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Museli jsme se napřed domluvit s Evropskou komisí na dohodě o partnerství. Tu jsme vyjednali v loňském roce. Museli jsme dopřipravit všechny operační programy. (...) Ten monitorovací systém, pane předsedo, možná, kdybyste si to zjistil, tak byste to věděl, ten monitorovací systém začal být pořizován ještě za Nečasovy vlády, pokračovalo to za Rusnokovy vlády. To gró těch kroků, které dneska jsou kritizovány, tak jak jsem byl informován, bylo podniknuto před tím, než začal mandát naší vlády, takže bohužel my v tuhle chvíli, v tuhle chvíli řešíme problém, který jsme zdědili z minulosti.
Otázky Václava Moravce, 19. dubna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako pravdivý. Dohoda o partnerství je základní zastřešující dokument pro čerpání finančních prostředků z fondů EU v programovém období 2014-2020. ČR dosáhla této dohody 26. 8. 2014, je tedy pravda, že ji vyjednala Sobotkova vláda v loňském roce.

Operační programy byly schváleny Nečasovou vládou 28. listopadu 2012 (.pdf), je ale pravda, že k jednotlivým programům měla Evropská komise připomínky, která zapracovávala Sobotkova vláda. Například definitivní schválení Operačního programu zaměstnanost se očekává v červnu 2015.

Tendr na monitorovací systém, který je nyní předmětem sporu mezi Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj, byl vyhlášen a zadán ještě za vlády Petra Nečase. Vyhlášen byl 31.8. 2012 a zadán firmě Tesco SW a.s. 6.6. 2013 (tedy měsíc před pádem Nečasovy vlády).

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Sobotka vs. Fiala

Otázky Václava Moravce, 19. dubna 2015

V nedělních Otázkách Václava Moravce se tentokrát utkali předsedové 2 sněmovních stran - premiér Bohuslav Sobotka a Petr Fiala z ODS. Řešili z velké části aktuální agendu, tedy problémy v oblasti čerpání prostředků EU, výběr da...