Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

Je to odpovědnost vlády, je to tak. A já to od samého počátku takto stavím, těch 14 měsíců. A vláda se na svém každém zasedání zabývá otázkami, které souvisí s čerpáním evropských peněz.
Otázky Václava Moravce, 19. dubna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Z jednotlivých programů a záznamů jednání vlády vyplývá, že se vláda pravidelně zabývá otázkami, které souvisí s čerpáním evropských peněz. Není však pravdou, že by šlo o každé (řádné) jednání vlády. Výrok je tedy hodnocen jako nepravdivý.

I přes velmi široké spektrum souvisejících témat, které tato definice poskytuje, se však nedá říci, že by se vláda tímto tématem zabývala na každém svém zasedání během 14 měsíců jejího působení. Nepočítáme mezi tato zasedání první zasedání vlády, dále zasedání vlády týkající se programového prohlášení či také mimořádná zasedání kabinetu ke konkrétní věci (např. ke smlouvě se společností Hyundai a nominaci Věry Jourové do Evropské komise z 24. července 2014).

Co se týká jednání vlády, kde není problematika čerpání fondů diskutována, tak taková jednání jsou skutečně dohledatelná. Uvádíme několik příkladů takových jednání, na kterých se vláda těmito otázkami nezabývala - jedná se například o jednání z 16. března 2015. V pozvánce na jednání vlády je uvedeno, že " Schůzi vlády bude předcházet jednání Výboru pro Evropskou unii". Tohle spojení je častější. Byť se problematika evropských záležitostí a fondů diskutovala na zmíněném výboru, na níže uvedených jednáních kabinetu se problematika podle zápisů z jednání vlády neprobírala a výrok je tak hodnocen jako nepravdivý.

Zmíněná jednání proběhla namátkou 8. dubna 2015, 16. února 2015, 10. října 2014 nebo 17. března 2014

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Sobotka vs. Fiala

Otázky Václava Moravce, 19. dubna 2015

V nedělních Otázkách Václava Moravce se tentokrát utkali předsedové 2 sněmovních stran - premiér Bohuslav Sobotka a Petr Fiala z ODS. Řešili z velké části aktuální agendu, tedy problémy v oblasti čerpání prostředků EU, výběr da...