Bohuslav Sobotka
SOCDEM

Bohuslav Sobotka

My přece musíme investovat do budoucnosti. A když se bavíme o důchodové reformě, i naše vláda připravuje kroky, které budou měnit důchodový systém. Tak přece víme, že to neovlivní důchody stávajících seniorů.
Otázky Václava Moravce, 19. dubna 2015

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Odborná komise pro penzijní reformu, kterou ustavila vláda v květnu 2014, dosud představila osm návrhů na změny v penzijním systému. Tyto návrhy, tak jak jsou předloženy, skutečně nezasahují do důchodů stávajících seniorů. Ovšem není jisté, že je vláda v této podobě skutečně schválí. Navíc, výše citovaný dokument uvádí témata pro diskuzi v rámci odborné komise na rok 2015, výstupy komise tak nejsou dosud definitivní. Podle dokumentu se komise bude zabývat například alternativními mechanismy valorizace důchodů a případná změna v této oblasti by se jistě dotkla i penzí současných seniorů. V současnosti ale není vůbec jisté, jaké další změny komise nakonec vládě navrhne, ani jaké změny vláda skutečně schválí, výrok premiéra Sobotky ohledně vlivu změn na současné důchody je proto hodnocen jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Sobotka vs. Fiala

Otázky Václava Moravce, 19. dubna 2015

V nedělních Otázkách Václava Moravce se tentokrát utkali předsedové 2 sněmovních stran - premiér Bohuslav Sobotka a Petr Fiala z ODS. Řešili z velké části aktuální agendu, tedy problémy v oblasti čerpání prostředků EU, výběr da...