Martin Stropnický
ANO

Martin Stropnický

Václav MORAVEC: Kdy se podle vás tedy Evropa vrátí k ukrajinskému konfliktu?

Martin STROPNICKÝ: Já si myslím, že v tomhletom smyslu docela takovou osvětovou činnost dělá Polsko a pobaltské země, které na tohleto souvisle a soustavně upozorňují.
Otázky Václava Moravce, 21. února 2016

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Ukrajinská krize, která začala okolo roku 2013, je opravdu horkým tématem zejména pro Polsko a pobaltské státy. O tom, jak Polsko poukazuje na možné hrozby z Ruska v reakci na ukrajinský konflikt, píše např. Guardian, Washington Post či New York Times. Ten mimo jiné mapuje i postoj pobaltských zemí. Po vzoru těchto zemí se i Polsko chce připravit na případné hrozby ze strany Ruska v reakci na ukrajinský konflikt.

Agentura Reuters navíc informovala o požadavku polského prezidenta Andrzeje Dudy na navýšení počtu vojáků a množství vojenského vybavení ve střední a východní Evropě, zjevně pro účely zajištění bezpečnosti před agresivním Ruskem.

Pobaltské státy o stálou přítomnost sil NATO požádaly v květnu 2015, jak uvádí Natoaktual pro Idnes.cz. Web k danému uvádí: "Především pobaltské země mají obavu, že by podobně jako na Krymu a na východní Ukrajině mohlo Rusko s pomocí hybridního způsobu boje podněcovat ruskojazyčnou menšinu k nepokojům a konfliktům a posléze vojensky uplatnit "právo na ochranu etnických Rusů v jiných zemích". Právě v trojlístku postsovětských republik - Litvě, Lotyšsku a Estonsku - totiž žijí početné ruské menšiny. V Lotyšsku a Estonsku je to zhruba čtvrtina populace, v Litvě pak přibližně 7 procent."

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Konflikty ve světě

Otázky Václava Moravce, 21. února 2016

V únoru 2014 proběhly krvavé střety policie s protestujícími na kyjevském Majdanu. Že svět ani po dvou letech na Ukrajinu nezapomíná připomněla nedělní diskuse ministra obrany Martina Stropnického (ANO) a europoslance Jana Zahr...