Zdeněk Škromach
SOCDEM

Zdeněk Škromach

Takže je potřeba velká opatrnost a těch, ty kroky jsou v podstatě dneska 3. Buď nedělat nic a od podzimka je Čína tržní ekonomikou, nebo udělat aktivní rozhodnutí a posunout, posunout to dál, anebo pak je takový kompromis, kdy v podstatě by se už nepřijímala nová opatření, ale ta stávají by platila ještě po dobu několika let.
Partie, 23. května 2016

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Výrok hodnotíme jako zavádějící, protože i navzdory tomu, že Evropská komise skutečně projednává vzpomínané tři kroky, Čína nejdřív musí splnit konkrétní kritéria k získaní statutu tržní ekonomiky.

Obdobný výrok jsme hodnotili v minulé diskuzi, konkrétně u ministra Mládka, kde jsme informovali o třech možnostech, které Komise analyzuje (.pdf, str. 3):

1) neprovádět žádnou změnu právních předpisů EU

2) odstranění Číny ze seznamu zemí bez tržního hospodářství bez dalších podmínek

3) odstranění Číny z tohoto seznamu a zavedení doprovodných opatření

Výrok tedy opět hodnotíme jako zavádějící, neboť status tržní ekonomiky Čína získá pouze pokud splní konkrétní podmínky (.pdf, str.5). Podle komisařky pro obchod Cecilie Malmström by nicnedělání mohlo vést k závažným dopadům (.pdf, str. 4).

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Partie nad "seznamem nesvobody"

Partie, 23. května 2016

Nedělní Partii na Primě sehrál místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) a europoslanec Jiří Pospíšil (zvolený za TOP 09) a o poklidnou partii se skutečně nejednalo. Střetli se nad "Seznamem nesvobody", který sestavila TOP 09...