Ivan Bartoš
Piráti

Ivan Bartoš

A hlavně to jednání prostě probíhá přesně tak, jak bylo popsáno. A ta koalice SPD a KSČM, když vemu, že SPD je bývalý Úsvit, bohužel fungovala i v předchozím volebním období, když byla koalice KDU-ČSL a sociální demokracie, že kdykoliv Andrej Babiš potřeboval nějakou podporu, tak si tam velmi, a je to na webu Sněmovny, šáhnul do toho záložního portfolia.
Otázky Václava Moravce, 27. května 2018

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

V minulém volebním období byly síly v Poslanecké sněmovně rozloženy značně odlišně od současného stavu. Hnutí ANO mělo „pouze“ 47 poslanců a s komunisty a Úsvitem (ten byl navíc po velkou část období rozdělen) měl pouze 94 hlasů.

Oproti současnému stavu navíc fungovala vládní koalice, která měla pevnou většinu a po celé období ji využívala. Bartoš má nepochybně pravdu, že lze najít hlasování, kde se hnutí ANO potkalo s komunisty a Úsvitem (resp. s řadou nezařazených, kteří byli za Úsvit zvoleni), nicméně jeho vyjádření je pro nás neověřitelné, neboť analýza dané věci přesahuje možnosti našeho zhodnocení (museli bychom projít všechna hlasování a motivace hnutí ANO v nich).

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Vláda a vládnutí

Otázky Václava Moravce, 27. května 2018

Místopředseda vlády Brabec se v Otázkách Václava Moravce utkal s předsedy ODS a Pirátů. Mluvili pochopitelně o skládání nové vlády, o poměrech v poslanecké sněmovně a také o některých konkrétních věcech domácí a zahraniční poli...