Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

A byla tam ještě jedna věc, která je nesmírně závažná na tom. Vy jste to odsouhlasili. Já jsem ten návrh, aby nebyla mimořádná schůze, aby se to projednávalo řádně, jsem přednesl na organizačním výboru. Všichni souhlasili. Pak se to projednávalo na grémiu sněmovny, jenom komunisti řekli: ‚Nám se to nelíbí.' Pořád hnutí ANO se tvářilo: ‚Ano, takto je to správné.' A pak řekl Vojtěch Filip: ‚Ne' a hnutí ANO v rámci své koalice s SPD a komunisty to shodilo ze stolu.
Otázky Václava Moravce, 27. května 2018

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Mezi usneseními (konkrétně v 69. usnesení) z organizačního výboru Poslanecké sněmovny figuruje kauza Novičok pouze už jako zařazený bod řádné schůze Poslanecké sněmovny (.pdf, str. 11). Není k dispozici zápis z tohoto výboru, který by slova Petra Fialy o podpoře poslanců ANO dokládal, anebo vyvracel.

Co se týče samotného grémia Sněmovny, návrh stáhnutí bodu Novičok z projednání prezentoval poslanec KSČM Leo Luzar. Poslanci ANO se k jeho návrhu slovně nevyjádřili. V následném hlasování o vyřazení bodu Novičok z programu schůze však členové ANO hlasovali v souladu se stranami KSČM a SPD a bod Novičok byl z programu schůze skutečně stažen.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Vláda a vládnutí

Otázky Václava Moravce, 27. května 2018

Místopředseda vlády Brabec se v Otázkách Václava Moravce utkal s předsedy ODS a Pirátů. Mluvili pochopitelně o skládání nové vlády, o poměrech v poslanecké sněmovně a také o některých konkrétních věcech domácí a zahraniční poli...