Richard Brabec
ANO

Richard Brabec

Václav MORAVEC: No, Němci obviněni nebyli Ruskem.

Richard BRABEC: Ne, ale my jsme byli, my jsme taky udělali velmi tvrdé vyjádření. Vláda jasně řekla, že to je nesmysl, odmítla to, dokonce, jestli se nemýlím, pan ministr Stropnický si pozval ruského velvyslance na kobereček, kde mu velmi jasně sdělil, že prostě tohle to je nepřípustné. A tam myslím, že nebyla vůbec debata o tom. My jsme to odmítli jako vláda jednoznačně to odmítáme, byl to nesmysl, nikdy se to nedělo.
Otázky Václava Moravce, 27. května 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Brabcova slova se vztahují k otravě Sergeje Skripala látkou novičok ve Velké Británii. Rusko se bránilo obvinění, že za touto otravou stojí, tím, že označilo několik zemí, které tuto látky vyráběly a vyvíjely. Mezi těmito zeměmi dle Ruska měla být i Česká Republika.

Plné odůvodnění

Vláda ČR ruské obvinění skutečně, jak tvrdí Brabec, odmítla, ruský velvyslanec byl skutečně pozván na ministerstvo zahraničí. Výrok hodnotíme jako pravdivý i přes Brabcovu nepřesnost, že s ruským velvyslancem jednal samotný ministr Stropnický. Ve skutečnosti to byl jeho náměstek Šrámek.

Vláda se proti ruskému obvinění postavila prohlášení m, které bylo vydáno po jednání premiéra Babiše s řediteli BIS a Vojenského zpravodajství. V něm mimo jiné stojí.

"V České republice nebyla nikdy vyráběna, vyvíjena ani skladována žádná látka typu novičok. Toto konstatovaly ve shodě obě zpravodajské služby ve svých zprávách. V České republice byl v roce 2017 zahájen program na ochranu vojsk a obyvatelstva a detekci zbraní hromadného ničení. V rámci tohoto programu měla být testována látka typu Novičok A-230.

V první fázi byla provedena mikrosyntéza látky Novičok A-230. V průběhu mikrosyntézy nebyla látka izolována a tento postup není dle metodiky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost považován za výrobu ani vývoj. Vzniklý produkt byl ihned zničen. Ke druhé fázi programu již nebylo přistoupeno. Látka typu Novičok A-230 je odlišná od látky A-234, která byla použita při otravě Sergeje Skripala ve Velké Británii. Obě látky jsou zcela odlišné a mají jasně rozdílnou chemickou strukturu."

Následně, jak tvrdí Brabec, došlo skutečně k pozvání ruského velvyslance. Ruskému velvyslanci byly sděleny výhrady České republiky k obvinění Ruskem z výroby novičoku (video od 4:57). Samotné schůzky s ruským velvyslancem se však neúčastnil ministr Stropnický, ale jeho náměstek Šrámek (video od 00:10)

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Vláda a vládnutí

Otázky Václava Moravce, 27. května 2018

Místopředseda vlády Brabec se v Otázkách Václava Moravce utkal s předsedy ODS a Pirátů. Mluvili pochopitelně o skládání nové vlády, o poměrech v poslanecké sněmovně a také o některých konkrétních věcech domácí a zahraniční poli...