Jakub Michálek
Piráti

Jakub Michálek

My jsme měli povolební strategii, kterou jsme měli schválenou už před volbama, s ní jsme šli do voleb, voliči ji znali, a tam jsme jednoznačně řekli, že nepodpoříme vládu, ve které bude sedět člověk, který je spojený s korupcí nebo kde bude mít ANO dominantní postavení. Oni tam mají většinu teď.
Události, komentáře, 26. června 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Pirátská strana schválila povolební strategii v srpnu 2017, tedy ještě před parlamentními volbami. Ve strategii je mimo jiné uvedeno:

„Podpora vlády je podmíněna tím, že do vlády nebudou nominováni lidé nekompetentní nebo s korupční historií.“

Pokud jde o účast hnutí ANO, strategie hovoří takto: „V žádném případě nepodpoříme vládu s účastí subjektů ohrožujících základy liberální demokracie nebo s historickým dědictvím likvidace demokracie v této zemi, tj. zejména s účastí KSČM, SPD nebo s převahou ANO." Druhá vláda Andreje Babiše byla jmenována 27. června 2018 a z patnácti postů (včetně ministerského předsedy) obsadili nominanti hnutí ANO deset. Výrok tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Nová vláda pohledem opozice

Události, komentáře, 26. června 2018

Zástupci opozičních stran se v Událostech, komentářích střetli na tématu vzniku nové vlády. Piráti, SPD ani TOP 09 nový kabinet Andreje Babiše nepodpoří, mají k tomu různé důvody, z nichž některé uvedli i během své debaty.