Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Arabské emiráty se nechaly naočkovat čínskou vakcínou.
Partie Terezie Tománkové, 28. února 2021
Zahraniční politika,
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Čínská vakcína Sinopharm je ve Spojených arabských emirátech schválena a používána.

Plné odůvodnění

Úřady Spojených arabských emirátů jako první země na světě 9. prosince 2020 schválily čínskou vakcínu Sinopharm. Podle tamních úřadů je účinnost čínské vakcíny až 86 procent. Někteří odborníci však poukazují na nedostatek dostupných dat, která se týkají bezpečnosti a účinnosti této očkovací látky, a na nejasnosti při jejich zveřejňování.

Podle informací z 18. února bylo čínskou vakcínou Sinopharm ve Spojených arabských emirátech naočkováno přes 1,8 milionu lidí. Zda se jedná o počet osob, kterým byla podána jedna či dvě dávky této dvoudávkové vakcíny, nicméně ve zdroji není uvedeno.

Doplňme také, že tato arabská země, která má přibližně 9,8 milionu obyvatel (.pdf, str. 16), k očkování používá i vakcíny jiných výrobců, např. Pfizer/BioNTech. Ke zmíněnému 18. únoru bylo ve Spojených arabských emirátech celkem použito 5,4 milionů dávek vakcín. Spolu s Izraelem se tak Spojené arabské emiráty řadí k zemím s nejvyšším počtem podaných dávek na 100 obyvatel.

Do konce dubna plánují Spojené arabské emiráty naočkovat až polovinu svých obyvatel. Čínskou vakcínu chtějí také vyrábět a distribuovat do sousedních zemí.

Pro úplnost uveďme, že nyní už čínskou vakcínu Sinopharm k očkování používají i další země jako Maroko nebo Bahrajn, v Evropě pak také Maďarsko

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Rok pandemie s Andrejem Babišem

Partie Terezie Tománkové, 28. února 2021

Bamlanivimab, Ivermektin, Regeneron – i taková slova Andrej Babiš používal v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Kromě léků jsme se však podívali i do téměř 70 více či méně exotických států, o kterých se premiér stačil ...