Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

On oslovil to Rusko v říjnu 2020 (Viktor Orbán kvůli dodávce vakcín, pozn. Demagog.cz).
Partie Terezie Tománkové, 28. února 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Viktor Orbán v říjnu minulého roku oznámil, že Maďarsko jednalo s Ruskem ohledně vakcíny. Ta do Maďarska dorazila 2. února 2021 a od 11. února se vakcínou Sputnik V v zemi očkuje.

Plné odůvodnění

Maďarská vláda oznámila 22. října 2020, že požádala zdravotnické experty, aby prozkoumali účinnost vakcín proti covidu-19 vyvinutých Ruskem a Čínou. Premiér Viktor Orbán na konci října uvedl, že Maďarsko jednalo s Ruskem a Čínou ohledně vakcín a na jaře by tak mohlo mít přístup ke dvěma nebo třem různým očkovacím látkám.

ČTK později uvedla, že „maďarské úřady použití ruského přípravku Sputnik V předběžně schválily 21. ledna", a to jako první země EU. 22. ledna následně Maďarsko s Ruskem uzavřelo smlouvu na dodávku celkem dvou milionů dávek této dvoudávkové vakcíny v průběhu několika dalších měsíců. 2. února do Maďarska dorazilo prvních 40 000 dávek Sputniku V a očkování touto vakcínou začalo 11. února 2021.

Uveďme, že ruskou očkovací látku Sputnik V, která byla vyvinuta v Ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, již 11. srpna 2020 schválilo ruské ministerstvo zdravotnictví. Evropská léková agentura (EMA), která kontroluje a registruje léčivé přípravky v rámci Evropské unie, 4. března 2021 uvedla, že zahájila průběžné hodnocení ruské očkovací látky.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Rok pandemie s Andrejem Babišem

Partie Terezie Tománkové, 28. února 2021

Bamlanivimab, Ivermektin, Regeneron – i taková slova Andrej Babiš používal v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Kromě léků jsme se však podívali i do téměř 70 více či méně exotických států, o kterých se premiér stačil ...