Leo Luzar
KSČM

Leo Luzar

Stejně jako jsem odsoudil útoky francouzské tajné služby na lodi Warrior, jak jsem odsoudil útoky Izraelců na jaderné vědce v Íránu (…)
Partie Terezie Tománkové, 18. dubna 2021
Obrana, bezpečnost, vnitro,

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Nepodařilo se nám dohledat žádný veřejný záznam o odsouzení útoků ze strany poslance Luzara. Kontaktovali jsme ho tedy prostřednictvím e-mailu. Dle jeho slov odsoudil útok na loď Rainbow Warrior v roce 1985 v rámci celozávodní schůze SSM a útok na iránské vědce ve Sněmovně.

Plné odůvodnění

10. července 1985 došlo k bombovému útoku na loď Rainbow Warrior, která patřila ekologickému hnutí Greenpeace. Za tímto útokem stály francouzské tajné služby DGSE. Rainbow Warrior měl podpořit protesty proti francouzským jaderným pokusům na atolu Mururoa ve Francouzské Polynésii.

27. listopadu 2020 zemřel íránský nukleární fyzik Mohsen Fachrízádeh. Podlehl zraněním po atentátu, za kterým měl stát Izrael. 

Odsouzení těchto útoků ze strany poslance Luzara se nám z veřejně dostupných zdrojů (fulltext.psp.cz, osobní web, Facebook, Twitter) nepodařilo dohledat. Na Lea Luzara jsme se proto prostřednictvím e-mailu obrátili s prosbou o upřesnění tohoto výroku. 

Dle jeho slov útok na Rainbow Warrior odsoudil již v roce 1985. V e-mailové odpovědi uvedl: „(…) proto jsem samozřejmě veřejně odsoudil tyto útoky na loď greenpeace v roce 1985 v rámci vystoupení na celozávodní schůzi SSM. (…)“

K odsouzení útoku na Mohsena Fachrízádeha mělo podle odpovědi poslance Luzara dojít v Poslanecké sněmovně. Daný výrok se nám však ve stenozáznamech nepodařilo dohledat.   

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Česko-ruské vztahy v kontextu Vrbětic

Partie Terezie Tománkové, 18. dubna 2021

Diplomatická roztržka mezi Českou republikou a Ruskem je v posledních dnech hlavním tématem veřejné diskuze a nejinak tomu bylo v nedělní Partii Terezie Tománkové, jejíž hosty byla předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová a poslanci...