Markéta Pekarová Adamová
TOP 09

Markéta Pekarová Adamová

Jedná se o zakázku na desítky let dopředu, 80 let dopředu (tendr na dostavbu Dukovan, pozn. Demagog.cz).
Partie Terezie Tománkové, 18. dubna 2021

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Pracovní skupina při Ministerstvu vnitra ve svém stanovisku potvrzuje, že výběr strategického partnera ovlivní oblast energetické bezpečnosti České republiky na dalších cca 80 let. Také životnost jaderné elektrárny se pohybuje mezi 60 až 80 lety.

Plné odůvodnění

Stavba nové jaderné elektrárny Dukovany II je dlouhodobý projekt. Podle harmonogramu Ministerstva průmyslu a obchodu by se nový jaderný zdroj měl začít stavět nejpozději v roce 2029 a v roce 2036 by dle předsedy vlády Babiše mělo dojít k jeho dokončení. Životnost provozu jaderné elektrárny se pohybuje mezi 60 až 80 lety. Tato data potvrzují Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky (.pdf, str. 9) i Zadávací bezpečnostní zpráva pro Nový jaderný zdroj v lokalitě Dukovany (.pdf, str. 24, 47). Jednoznačně se tedy jedná o investiční akci, která má dlouhodobý dopad.

Při Ministerstvu vnitra vznikla pracovní skupina složená ze zástupců tajných služeb, ministerstev zahraničí i vnitra a také Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, která posuzovala bezpečnostní otázky zadávací dokumentace k výstavbě. Tato pracovní skupina přímo ve svém stanovisku (.pdf, str. 1) operuje s předpokladem 80 let: „V první řadě je třeba uvést, že si je pracovní skupina plně vědoma závažnosti výběru dodavatele nového bloku jaderné elektrárny, protože půjde o strategického partnera v oblasti energetické bezpečnosti. U jaderného zdroje je třeba vycházet a pracovní skupina vychází z faktu, že tímto projektem si ČR vybírá partnera na cca 80 let, a proto je třeba být při volbě uchazeče velmi opatrný a zohlednit ji z řady hledisek. Mimo jiné z toho hlediska, na které obchodní společnosti a státu může ČR v následujících desítkách let být závislá v oblasti dodávek elektrické energie a na kom závislá z různých důvodů být nesmí.

Slova pracovní skupiny tedy potvrzují tvrzení, že výběr strategického partnera pro výstavbu jaderné elektrárny je záležitostí, která ovlivní na následující desetiletí oblast energetické bezpečnosti České republiky. 

Pro kontext uvádíme, že s předpokladem 80 let operují i ostatní političtí reprezentanti, například Pirátská strana a hnutí Starostové a nezávislí.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Česko-ruské vztahy v kontextu Vrbětic

Partie Terezie Tománkové, 18. dubna 2021

Diplomatická roztržka mezi Českou republikou a Ruskem je v posledních dnech hlavním tématem veřejné diskuze a nejinak tomu bylo v nedělní Partii Terezie Tománkové, jejíž hosty byla předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová a poslanci...