Pavel Fischer
Nez.

Pavel Fischer

Ona vlastně ruská strana vyhostila více diplomatů, dala jim kratší čas, a dokonce nám vyhostila zástupce velvyslance.
Události, komentáře, 20. dubna 2021
Zahraniční politika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Česká republika ze svého území vyhostila 18 diplomatů. Ruská strana na tento krok zareagovala vyhoštěním 20 českých diplomatů, kteří na opuštění území Ruské federace skutečně dostali méně času. Rovněž došlo k vyhoštění zástupce velvyslance Luboše Veselého.

Plné odůvodnění

V sobotu 17. dubna 2021 vystoupili vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Andrej Babiš (hnutí ANO) na tiskové konferenci. Premiér oznámil, že podle zjištění českých tajných služeb byli do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 zapojeni ruští agenti. „Musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničních skladů,“ uvedl na tiskové konferenci Andrej Babiš.

Z Česka bylo kvůli tomu vypovězeno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Na opuštění země dostali tito zaměstnanci 48 hodin. Ruská federace v odvetném kroku vyhostila 20 členů české diplomatické mise, včetně zástupce velvyslance Luboše Veselého. Zaměstnanci české ambasády dostali na opuštění území Ruska „o něco více než 24 hodin“.

Senátor Pavel Fischer tedy uvádí správné údaje. Rusko v reakci na vyhoštění svých 18 diplomatů z ČR vyhostilo ze svého území více českých diplomatů, přičemž na opuštění země jim skutečně poskytlo méně času. Vyhoštěn byl navíc i zástupce velvyslance Vítězslava Pivoňky Luboš Veselý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Reakce na diplomatické reakce

Události, komentáře, 20. dubna 2021

Poslanci a senátoři ze zahraničních a obranných výborů obou komor Parlamentu se v posledních dnech střídají před kamerami a mikrofony jako na běžícím páse. Proto ani nám nemohla uniknout hned trojice politiků ve studiu Událostí...