Martin Baxa
ODS

Martin Baxa

Já jsem (...) minulý týden, a říkal jsem to několikrát veřejně do médií, věřil tomu, že ta schůzka (premiéra Fialy s prezidentem Zemanem, pozn. Demagog.cz) opravdu rozhodnout může.
Události, komentáře, 13. prosince 2021
Sněmovní volby 2021,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Budoucí ministr kultury Martin Baxa v rozhovoru pro Novinky.cz prohlásil, že věří tomu, že po schůzce designovaného premiéra Fialy s prezidentem Zemanem již nebude vznik vlády dlouho trvat.

Plné odůvodnění

Výrok Martina Baxy byl pronesen v kontextu debaty o schůzce designovaného premiéra Fialy s prezidentem Zemanem, která proběhla v pondělí 13. prosince. Na tiskové konferenci, jež se konala bezprostředně po jednání v Lánech, Petr Fiala oznámil, že se prezident Zeman rozhodl jmenovat vládu jako celek, tedy včetně kandidáta na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, k jehož jmenování měl prezident výhrady. Martin Baxa ve svém výroku poukazuje na svá předchozí tvrzení, že by měla daná schůzka být rozhodující pro vyřešení sporu mezi prezidentem a premiérem.

Navrhovaný kandidát na ministra kultury Martin Baxa se k důležitosti daného jednání vyjádřil 9. prosince v rozhovoru pro Novinky.cz: „(…) věřím tomu, že na schůzce pana premiéra s panem prezidentem po ukončení rozhovorů s jednotlivými kandidáty nebude cesta ke vzniku vlády trvat dlouho.“ Reagoval tak na otázku ohledně průběhu a délky jednání, která prezident Zeman vedl s ministerskými kandidáty.

Další veřejné vyjádření Martina Baxy k dané věci se nám však nepodařilo dohledat. Vzhledem k tomu, že Baxa minulý týden médiím skutečně řekl, že daná schůzka bude klíčová pro vyjasnění sporu o jmenování nových členů vlády, hodnotíme daný výrok jako pravdivý s výhradou.

Ke jmenování nového kabinetu by nakonec mělo dojít v pátek 17. prosince.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Zemanova otočka očima poslanců

Události, komentáře, 13. prosince 2021

Premiér Petr Fiala po schůzce s prezidentem oznámil, že prezident "otočil" a rozhodl se i přes své výhrady jmenovat navrženou vládu. Téma večerní diskuze poslanců Martina Baxy a Radima Fialy tak bylo jasné. V naší nejnovější an...