Martin Baxa
ODS

Martin Baxa

Pan premiér to na té tiskové konferenci dnes řekl, uvedl ten termín pátek 11 hodin, kdy by vláda měla být v Lánech jmenována.
Události, komentáře, 13. prosince 2021
Sněmovní volby 2021,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci v pondělí 13. prosince 2021 uvedl nejen den, ale i přesnou hodinu, kdy prezident republiky jmenuje vládu. Termín jmenování nového kabinetu byl stanoven na pátek 17. prosince v 11 hodin.

Plné odůvodnění

Pro kontext uveďme, že Martin Baxa tímto výrokem reaguje na dotaz moderátora, zda není možné, aby prezident Zeman ještě změnil názor a vládu Petra Fialy nejmenoval. Poslanec Baxa výrokem poukazuje na to, že prezident Zeman pravděpodobně souhlasil se jmenováním Fialovy vlády už definitivně, protože je již známo přesné datum i čas ceremoniálu.

Na tiskové konferenci po jednání s prezidentem, které se uskutečnilo 13. prosince, premiér Petr Fiala skutečně uvedl, že ke jmenování nového kabinetu dojde v pátek 17. prosince v 11 hodin v Lánech. To poté potvrdil také hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Zemanova otočka očima poslanců

Události, komentáře, 13. prosince 2021

Premiér Petr Fiala po schůzce s prezidentem oznámil, že prezident "otočil" a rozhodl se i přes své výhrady jmenovat navrženou vládu. Téma večerní diskuze poslanců Martina Baxy a Radima Fialy tak bylo jasné. V naší nejnovější an...