Ivan Bartoš
Piráti

Ivan Bartoš

Tečka, v tuhle chvíli snad nejužívanější mobilní aplikace s covidovými certifikáty, má ji staženou kolem čtyř mi­lionů lidí.
Právo, 8. ledna 2022
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Podle posledních dostupných informací měly Tečku v listopadu 2021 staženy přibližně 4 miliony lidí.

Plné odůvodnění

Česká televize v listopadu 2021 přinesla informaci, že počet uživatelů aplikace Tečka vzrostl na 4,1 milionu. O čtyřech milionech uživatelů se pak naposledy 19. listopadu zmiňoval také twitterový účet Chytré karantény.

V návaznost na část výroku, kde se Ivan Bartoš o Tečce vyjadřuje jako o nejužívanější aplikaci s covidovými certifikáty, se nám v obchodech s aplikacemi (Google Play, AppStore) nepodařilo dohledat žádnou, která by měla obdobné funkce jako zmiňovaná Tečka. Výrok tak hodnotíme jako pravdivý. 

Pro zajímavost ale zmiňme web getcovidpass.eu, který po načtení QR kódu z očkovacího certifikátu vytvoří virtuální „kartu“, kterou je možné si uložit do mobilní peněženky. Jde tak o službu, která umožňuje uchovávat virtuálně zjednodušenou formu certifikátu o očkování. Nejedná se ovšem o aplikaci s funkčností Tečky. Tato služba, oproti Tečce, například platnost certifikátu automaticky neaktualizuje. Z tohoto důvodu je tak nutné např. po 3. dávce očkování nahrát certifikát přes tuto službu znovu. Tečka také navíc umožňuje uživateli porovnat svůj certifikát s protiepidemickými požadavky v Česku nebo dalších zemích.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Staronový předseda Pirátů

Právo, 8. ledna 2022

Ivan Bartoš poskytl Právu rozhovor těsně před tím, než ho celostátní fórum zvolilo předsedou Pirátů. Řeč tak nebyla o vizi (staro)nového předsedy, ale o obsahu programového prohlášení a klíčových bodech agendy ministra pro míst...