Pavel Žáček
ODS

Pavel Žáček

Ta věta ministra obrany Šojgu, (...) že končí jedna část cvičení a za chvilku bude končit další (...)
Události, komentáře, 14. února 2022
Zahraniční politika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu se takto skutečně vyjádřil při setkání s Vladimirem Putinem 14. února.

Plné odůvodnění

Dne 14. února 2022 ruský ministr obrany Sergej Šojgu o vojenských cvičeních ruské a běloruské armády, která se konají v blízkosti ukrajinských hranic, uvedl: „Chci ještě jednou zopakovat, že cvičení proběhnou, některá z nich byla dokončena, některá se dokončují, něco zbývá udělat (…).“

Podle vyjádření mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova z 15. února ruské jednotky Jižního a Západního vojenského okruhu splnily své úkoly a začaly se vracet na svá původní stanoviště. Uveďme, že oba vojenské okruhy sousedí s Ukrajinou. Dále však Konašenkov upozornil na to, že cvičení ruských a běloruských jednotek v Bělorusku a další cvičení, do kterých jsou zapojeny „prakticky všechny vojenské okruhy, flotily vojenského námořnictva a výsadková vojska“, nekončí.

Pro úplnost doplňme, že médiapolitici spekulují, co je Putinovým záměrem. Po tom, co bylo oznámeno stažení části jednotek, například stoupla hodnota rublu a zlepšila se situace na ruském trhu. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zmínil, že vidí důvod k mírnému optimismu, zároveň ovšem poukázal na to, že velká část ruských vojenských jednotek zůstává v blízkosti hranic s Ukrajinou. Americký prezident Joe Biden pak ruský útok stále nevylučuje.

Samotný Pavel Žáček svým výrokem upozorňuje na to, že by zprávy o ukončení cvičení mohly být falešným signálem a že by Rusko mohlo mít zcela opačné plány.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Invaze je plánovaná na středu

Události, komentáře, 14. února 2022

Pohyby ruských vojáků kolem ukrajinských hranic s napětím sleduje celý svět, a s ním i čeští zákonodárci. Senátor Fischer a poslanci Koten a Žáček debatovali o situaci ve východní Evropě v Událostech, komentářích, a my jsme se ...