Dita Charanzová
ANO

Dita Charanzová

Nás tehdy (prezident Zelenskyj v Evropském parlamentu, pozn. Demagog.cz) kritizoval za to, že jsme právě nedali Ukrajině kandidátský status. A ta jeho výzva byla vyslyšena tím, že jsme následně schválili usnesení, kde jsme žádali právě premiéry o to, aby kandidátský status Ukrajině přidělen byl.
Události, komentáře, 17. března 2022
Zahraniční politika,
Evropská unie,
Invaze na Ukrajinu,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Poté, co Ukrajina podala přihlášku do EU, apeloval prezident Volodymyr Zelenskyj při jednání Evropského parlamentu na to, aby Ukrajinu nenechala EU na holičkách. Ještě tentýž den vyzvali europoslanci valnou většinou orgány EU, aby přiznaly Ukrajině status kandidáta členství.

Plné odůvodnění

Na mimořádném zasedání Evropského parlamentu, které se konalo 1. března 2022, přednesl svůj projev ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve své téměř osmiminutové řeči se vyjadřoval k ruské invazi na Ukrajinu a ke konci apeloval na Evropskou unii, aby přijala Ukrajinu mezi své členy: „Bojujeme za to, abychom se stali rovnoprávnými členy Evropy. Věřím, že dnes celému světu ukazujeme, co v nás je. Evropská unie bude mnohem silnější s námi – to je jisté. Bez vás bude Ukrajina osamocená. Dokázali jsme naši sílu. Dokázali jsme, že jsme přinejmenším stejní jako vy. Tak dokažte vy, že stojíte s námi. Dokažte, že nás nenecháte na holičkách. Dokažte, že jste skutečně Evropané.“

Několik hodin poté, co prezident Zelenskyj pronesl svou řeč, schválili europoslanci usnesení. V něm vyzývali orgány Evropské unie, aby pracovaly na tom, že Ukrajině bude udělen status kandidátské země EU. Pro usnesení hlasovalo 637 europoslanců ze 676 hlasujících, a to včetně (.pdf, str. 157) europoslankyně za hnutí ANO Dity Charanzové. Status kandidátské země je první ze tří fází k přijetí země do Evropské unie. Jednání o přijetí pak mohou začít, pokud se na něm shodnou všechny vlády EU formou jednomyslného rozhodnutí Rady EU.

Pro kontext ještě doplňme, že Volodymyr Zelenskyj již 28. února podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do Evropské unie, a to společně s premiérem Denysem Šmyhalem a předsedou ukrajinské Nejvyšší rady Ruslanem Stefančukem. „Jsem přesvědčen, že jsme si to zasloužili. Jsem přesvědčen, že vše je možné,“ uvedl k věci prezident Zelenskyj.

Ve výroku Dity Charanzové se objevují dvě nepřesnosti. Prezident Zelenskyj totiž Evropskou unii kritizoval pouze nepřímo a výslovně se nezmínil o kandidátském statusu. S jistou mírou zjednodušení tak ale lze jeho apel na europoslance chápat, především ve spojitosti s dříve podanou žádostí o přijetí do EU. Druhá nepřesnost se týká samotného usnesení. Dita Charanzová říká, že je namířeno na premiéry zemí Evropské unie. To není úplně přesné, protože výzva europarlamentu zmiňuje pouze obecně orgány EU. Nicméně vzhledem k tomu, že se mezi tyto orgány řadí i Evropská rada, která je tvořena předsedy vlád nebo prezidenty, hodnotíme výrok jako pravdivý s výhradou.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Mezinárodní reakce na ruskou agresi

Události, komentáře, 17. března 2022

V Německu, Švédsku, Finsku, ale i v Haagu, Bruselu či v OSN se řeší ruská agrese na Ukrajině a možnosti, jak ji zastavit. Své pohledy a komentáře k tomu přidala europoslankyně Charanzová (ANO) a poslanec Ženíšek (TOP 09) a my j...