Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Dnes ráno řekl Miloš Vystrčil, váš předseda Senátu za ODS, (...) že vyšší zálohy na energie musí lidé zvládnout sami.
Partie Terezie Tománkové, 21. srpna 2022
Sociální politika,
Energetika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Miloš Vystrčil v rozhovoru pro Novinky.cz uvedl, že po nějakou dobu musí lidé vyšší zálohy na energie zvládnout platit sami bez pomoci tzv. úsporného tarifu. Dodal nicméně, že jsou i jiné možnosti, jako je příspěvek na bydlení, pětitisícová pomoc nebo další dávky hmotné nouze.

Plné odůvodnění

Předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS) mluvil o problému vysokých cen energií v rozhovoru, který v neděli 21. srpna zveřejnil server Novinky.cz. Vystrčil zmiňoval tzv. úsporný tarif, který by měl domácnostem pomoci snížit účty za elektřinu a plyn. Podle Vystrčila by měl začít platit od konce října či od listopadu, přičemž záleží na vládě, kdy přesně tuto pomoc spustí. Doplňme, že podle pozdějšího rozhodnutí vlády by měl být tarif spuštěn od října.

Na otázku, zda to lidé musí zatím zvládnout sami, Miloš Vystrčil v rozhovoru odpověděl (video, čas 14:49): „Teď to musí nějakou dobu zvládnout sami. Samozřejmě jsou tady jiné možnosti, příspěvek na bydlení, je tady ta pětitisícová pomoc atd. Není to tak, že by byli ti lidé úplně bez příspěvků a bez pomoci. Jsou tady další dávky hmotné nouze, které lze využívat.“

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Zemní plyn a Okamurova kritika vlády

Partie Terezie Tománkové, 21. srpna 2022

V nedělní Partii na CNN Prima NEWS byli hosty předseda SPD Tomio Okamura a ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Spíš než o dopravě ale byla řeč o zásobnících plynu, Okamurových přátelích a schůzce Petra Nečase s Vladimirem Putinem.