Pavel Žáček
ODS

Pavel Žáček

My jsme ujišťováni (...) vedením armády i paní ministryní, že se to (vojenská pomoc Ukrajině, pozn. Demagog.cz) nedotkne obranyschopnosti České republiky.
Události, komentáře, 11. října 2022
Obrana, bezpečnost, vnitro,
Invaze na Ukrajinu,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

To, že pomoc Ukrajině ze strany státu nijak neohrožuje či nesnižuje obranyschopnost Česka, zmiňovala v září ministryně obrany Jana Černochová i náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

Plné odůvodnění

Předně uveďme, že podle vyjádření (video) ministryně obrany Jany Černochové ze začátku října hodnota vojenského materiálu, který byl letos vyvezen z Česka na Ukrajinu, přesáhla již 47 mld. Kč. Přímo stát Ukrajině poskytl techniku a vojenský materiál v hodnotě 4,2 mld. Kč.

Výši této pomoci Ukrajině ze strany státu nicméně kritizuje opozice, například expremiér Andrej Babiš, který na toto téma již v červnu prohlásil: „Buďme solidární, pomáhejme, ale nesmíme ohrozit obranyschopnost naší země. Humanitární pomoc ve všech formách je samozřejmě na místě. Do dodávek zbraní na Ukrajinu už ale český stát investoval 3,5 miliardy a ministryně chce vládu požádat o dalších 700 milionů.

Ministerstvo obrany však dlouhodobě zastává postoj, že je nutné v pomoci Ukrajině pokračovat. Již v květnu však zároveň představitelé ministerstva dodávali, že tomu tak ale nesmí být „za cenu ztráty obranyschopnosti České republiky“. Podobně se vyjadřovala i samotná Jana Černochová například v září, kdy uvedla, že pomoc Ukrajině ze strany státu nijak neohrožuje bezpečnost a obranyschopnost republiky.

To, že státní pomoc Ukrajině „nijak nesnižuje“ schopnost české armády bránit zemi, pak v září zmiňoval také náčelník generálního štábu Armády ČR generál Karel Řehka na oficiálním twitterovém účtu Armády ČR:

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Západní pomoc Ukrajině

Události, komentáře, 11. října 2022

Ukrajinská přihláška do NATO, Rusko jako teroristický stát a role Turecka ve vyjednávání dílčích dohod mezi oběma válčícími stranami. O tom všem se v Událostech, komentářích bavili poslanci zahraničního a obranného výboru Barto...