Pavel Žáček
ODS

Pavel Žáček

Naposledy to (ujišťování ze strany ministryně obrany a AČR, že se vojenská pomoc Ukrajině nedotkne obranyschopnosti ČR, pozn. Demagog.cz) mimochodem bylo na posledním výboru pro obranu.
Události, komentáře, 11. října 2022
Obrana, bezpečnost, vnitro,
Invaze na Ukrajinu,

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Na schůzi sněmovního výboru pro obranu, která se konala 4. října, byla jedním z témat situace na Ukrajině. Jednání o tomto bodu však bylo uzavřené, a záznamy z něj tak nejsou veřejně dostupné.

Plné odůvodnění

Poslední schůze sněmovního výboru pro obranu, která proběhla před námi ověřovaným rozhovorem, je 16. schůze z 4. října. Mezi účastníky tehdy byla i ministryně obrany Jana Černochová a náčelník generálního štábu Armády ČR generál Karel Řehka (.pdf, str. 1–2). Zmiňme, že Pavel Žáček (ODS) patří mezi členy obranného výboru a schůze se také účastnil (.mp3, čas 35:49).

Jedním z bodů, který výbor tehdy probíral, byly i „informace k vývoji i na Ukrajině“ (.pdf, str. 2). Jednání o tomto tématu však bylo uzavřené, a mezi dokumenty na webu Poslanecké sněmovny tak nejsou k dispozici podrobné informace o jeho průběhu. Podobně tomu bylo i v případě předcházející schůze ze 13. září (.pdf, str. 3). 

Vyjádření ministryně obrany či Armády ČR, o nichž ve výroku mluví Pavel Žáček, se nám nepodařilo nalézt ani ve zvukových záznamech, které zachycují průběh veřejných částí schůze ze 4. října (.mp3; .mp3). Doplňme však, že o tom, že vojenská pomoc Ukrajině neohrožuje vlastní obranyschopnost Česka, v minulosti veřejně mluvila jak ministryně Černochová, tak i náčelník generálního štábu Řehka.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Západní pomoc Ukrajině

Události, komentáře, 11. října 2022

Ukrajinská přihláška do NATO, Rusko jako teroristický stát a role Turecka ve vyjednávání dílčích dohod mezi oběma válčícími stranami. O tom všem se v Událostech, komentářích bavili poslanci zahraničního a obranného výboru Barto...