Martin Kupka
ODS

Martin Kupka

My první stroje (F-35, pozn. Demagog.cz) dostaneme už v roce 31, poslední v roce 35.
Události, komentáře, 29. ledna 2024
Obrana, bezpečnost, vnitro,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ministryně obrany Jana Černochová a americký velvyslanec v ČR Bijan Sabet v lednu podepsali memorandum o pořízení 24 letounů F-35 pro českou armádu. První stroje by do Česka podle Ministerstva obrany opravdu měly dorazit v roce 2031, poslední pak v roce 2035.

Plné odůvodnění

Ministr dopravy Martin Kupka mluví o nákupu amerických stíhacích letounů F-35 a uvádí, že první stroje má Česko obdržet v roce 2031, poslední pak o čtyři roky později.

Vláda v červenci 2022 Janu Černochovou pověřila, aby sestavila tým, který bude jednat s americkými zástupci o nákupu 24 víceúčelových nadzvukových letounů F-35. Na začátku února 2023 se pak představitelé české a americké vlády sešli ve Washingtonu, přičemž cílem jednání bylo získat detailní informace o způsobu financování projektu s ohledem na rozpočet České republiky. Vyjednávací tým se také sešel se zástupci společnosti Lockheed Martin, která letouny F-35 vyrábí.

V dubnu 2023 se v USA konalo další kolo vyjednávání (.docx), které se dle Ministerstva obrany týkalo všech aspektů potenciální akvizice“. Český tým opět jednal jak s představiteli americké vlády, tak se zástupci firmy Lockheed Martin. V červnu loňského roku pak prodej stíhaček schválilo americké Ministerstvo zahraničí. Vláda Petra Fialy nákup za celkem 150 miliard korun schválila ke konci září (.pdf).

Ministryně obrany Jana Černochová v letošním lednu stvrdila pořízení letounů F-35, když s americkým velvyslancem v Česku Bijanem Sabetem podepsala memorandum o porozumění mezi vládami obou zemí. Podle Ministerstva obrany by první stroje do České republiky měly být dodány v roce 2031, poslední kusy dorazí v roce 2035. Výrok Martina Kupky tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Podepsáno. F-35 míří do Česka.

Události, komentáře, 29. ledna 2024

Ministryně obrany Černochová na konci ledna podepsala dohodu o nákupu nových stíhaček pro českou armádu, diskuze o F-35 tím ale neskončila. V Událostech, komentářích o ceně, termínech dodání i alternativách amerických F-35 disk...