Karla Maříková
SPD

Karla Maříková

Nemáme (Karlovarský kraj, pozn. Demagog.cz) komplexní onkologické centrum.
Předvolební debata České televize, 2. září 2024
Regiony,
Krajské volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Karlovarský kraj je jedním ze dvou krajů, ve kterých se nenachází ani jedno komplexní onkologické centrum.

Plné odůvodnění

Poslankynělídryně kandidátky SPD a Trikolory do krajských voleb v Karlovarském kraji Karla Maříková v debatě reagovala na dotaz ohledně stavu Karlovarského kraje. Podle ní má kraj i přes svůj potenciál velké nedostatky, přičemž jako jeden z příkladů uvedla, že se v něm nenachází komplexní onkologické centrum. Tuto situaci považuje za následek toho, že je kraj ze strany vlád dlouhodobě opomíjený.

Komplexní onkologická centra jsouzdravotnická zařízení či jejich sdružení, která v rámci péče o onkologické pacienty splňují odborná kritéria deklarovaná Českou onkologickou společností“. Do těchto kritérii spadá např. počet a odbornost personálu, typ vybavení nebo minimální počet lůžek (.pdf, str. 29–32). Cílem těchto center nemá být jen přímá péče o pacienty, ale také organizace onkologické péče v regionu (str. 32).

Ve většině krajů v současnosti funguje jedno či více komplexních onkologických center. Výjimku tvoří pouze Středočeský a zmiňovaný Karlovarský kraj, ve kterých se žádné nenachází. Výrok tak hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Doprava v Karlovarském kraji

Předvolební debata České televize, 2. září 2024

Krajské volby klepou na dveře a ani my jsme si je nemohli nechat ujít. Přinášíme tak ověření segmentu debaty kandidátů na hejtmana Karlovarského kraje, kterou vysílala Česká televize. Kolik žáků 9. tříd se na střední školu hlás...