Helena Válková
ANO

Helena Válková

Jak jste (k senátorovi Zdeňku Hrabovi, pozn. Demagog.cz) dal do Ústavy, že každý má právo se bránit se zbraní.
Předvolební debata Českého rozhlasu, 24. září 2024
Právní stát,
Senátní volby 2024,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

V roce 2019 byl senátor Zdeněk Hraba jedním z navrhovatelů novely, která do Listiny základních práv a svobod ukotvila možnost bránit se zbraní svůj život nebo život jiného člověka. Ačkoliv nejde přímo o změnu Ústavy, Listina je součástí ústavního pořádku.

Plné odůvodnění

Poslankyně a kandidátka do Senátu za hnutí ANO Helena Válková reagovala na otázku o právu bránit se se zbraní. Podle ní bylo zbytečné do ústavního pořádku přidávat ustanovení o takovém právu, protože už předtím tuto problematiku dle jejího názoru dostatečně zahrnoval trestní zákoník.

Senátor Zdeněk Hraba byl v roce 2019 jedním z 35 předkladatelů návrhu novely ústavního zákona (.pdf), který do Listiny základních práv a svobod zakotvil „právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní“, a to za podmínek stanových zákonem (str. 3). Poslanecká sněmovna tento návrh schválila v létě 2021, stejně jako Senát. Přijatá změna následně nabyla účinnosti v říjnu 2021.

Návrh tedy nebyl novelou Ústavy, ale Listiny základních práv a svobod. Ta je nicméně součástí ústavního pořádku České republiky, výrok Heleny Válkové proto hodnotíme jako pravdivý s výhradou.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Senátní duel: Zdeněk Hraba a Helena Válková

Předvolební debata Českého rozhlasu, 24. září 2024

Do druhého kola senátních voleb v Benešově postoupil nynější senátor Zdeněk Hraba spolu s poslankyní Helenou Válkovou. Debata právníků se týkala zejména zpomalení mimořádné valorizace penzí, Istanbulské úmluvy nebo zbraňové leg...