Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Andrej BABIŠ: Je článek, který mluví o zásahu ÚOOZ na magistrátu a kde se mluví o předražených tramvajích jako Škody Transportation. Takže já to vím z otevřených zdrojů a já s ÚOOZ (...)



Václav MORAVEC: Tu Škodu Transportation, jak víte, že ji vyšetřuje ÚOOZ?

Andrej BABIŠ: Ale já to mám z médií (...) Tady máte, nejvyšší státní zástupce se zastal podřízených v kauze úniku policejních spisů. Ale Škoda Transportation, České dráhy to mají na webu.
Otázky Václava Moravce, 19. června 2016

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

To, že informace o vyšetřování Škodu Transportation ze strany ÚOOZ je veřejně dostupná, se nám nepodařilo dohledat. Média, která popisovala to, že Babišovo prohlášení v tomto smyslu má vyšetřovat GIBS, také nedohledala veřejný zdroj, na základě něhož toto Babiš tvrdí.

Babiš se ve svém výroku odvolává na 2 texty. Na článek " Nejvyšší státní zástupce se zastal podřízených v kauze úniků z policejních spisů ", který publikoval Český rozhlas. V tomto textu není o Škodě Transportation ani slovo.

Další text, který Babiš popisu, je dostupný na webu Českých drah. Na něj také Babiš odkazuje na svém facebookovém účtu. Uvádí: " Tady koukněte na web Českých drah. Je to veřejná informace, že České dráhy podaly trestní oznámení. Mají totiž zaplatit 1,233 miliardy. Kč Škodě Transportation za to, že dodala pozdě vlaky. Ano, správně: za to, že DODALA POZDĚ VLAKY, chce 1,233 miliardy. "

Tento status je sám o sobě zavádějící, protože otázky vyvolává především to, že ministr Babiš ví, která policejní složka má tuto kauzu šetřit. To však není součástí hodnocení tohoto výroku. Faktem je, že v textu na webu Českých drah není o ÚOOZ či Policii České republiky ani slovo.

Výrok je hodnocen jako nepravdivý, protože ve veřejně dostupných zdrojích informace dostupná není a to ani ve zdrojích, o kterých mluví ministr Babiš. V těchto textech není o šetření Škody Transportation ze strany ÚOOZ ani slovo.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Krize v koalici, krize v policii

Otázky Václava Moravce, 19. června 2016

Nedělní poledne tentokrát divákům ČT1 a ČT24 zpříjemnila hned čtveřice hostů Otázek Václava Moravce. Ti v poměrně vypjaté diskuzi, o což se staral zejména ministr financí Babiš s Petrem Fialou, řešili aktuální situaci spojenou ...