Richard Brabec
ANO

Richard Brabec

SPD, co já vím, tak by rozhodně nechtělo být ve vládě. A s SPD vždycky se hovořilo maximálně, když se jednalo s SPD v tom prvním kole, že by byli ochotni za určitých programových obla..., programových protnutí, které tam jsou, například v pohledu zvyšování důchodů a tak dále, tak že by byli ochotni tolerovat vládu, podobně jako KSČM.
Otázky Václava Moravce, 27. května 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Těsně po volbách do poslanecké sněmovny se předseda hnutí SPD Tomio Okamura vyjádřil, že SPD by chtěla být ve vládě, protože by mohla lépe prosazovat svůj program. V průběhu dalších jednání šlo v rámci vyjednávání skutečně o to, že by SPD tolerovalo vládu hnutí ANO. Již dříve jsme sledovali postoje SPD k možné podpoře vlády Andreje Babiše.

ANO navrhlo menšinovou vládu sestavenou z ministrů za ANO a odborníků, která byla jmenováná prezidentem Milošem Zemanem. Vláda nezískala důvěu poslanecké sněmovny, proto podala začátkem roka 2018 demisi. Prezident Miloš Zemen opětovně sestavením vlády pověřil Andreje Babiše.

Po jednání s ANO v březnu 2018, předseda hnutí SPD Tomio Okamura prohlásil, že jednání o programu dospěla tak daleko, že by mohla rychlo vzniknout nová vláda.

V dubnu 2018 po střetnutí s prezidentem Milošem Zemanem předseda hnutí SPD Tomio Okamura na tiskové konferenci řekl, že výsledkem jejich jednání je shoda na tom, že by měla vzniknout koaliční vláda ANO, KSČM a SPD. Nicméně zde nebylo řečeno, že by mělo jít o vládní zastoupení, mohlo jít také o toleranci kabinetu. Také se shodli, že by to mělo být nejpozději do června 2018. ANO nakonec oznámilo, že chce o vládě znovu jednat s ČSSD.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Vláda a vládnutí

Otázky Václava Moravce, 27. května 2018

Místopředseda vlády Brabec se v Otázkách Václava Moravce utkal s předsedy ODS a Pirátů. Mluvili pochopitelně o skládání nové vlády, o poměrech v poslanecké sněmovně a také o některých konkrétních věcech domácí a zahraniční poli...