Dita Charanzová
ANO

Dita Charanzová

Očkovací strategie je plně v kompetencích jednotlivých států napříč Evropou.
Události, komentáře, 18. ledna 2021
Koronavirus,
Evropská unie,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

EU sice řeší nákup a distribuci vakcín v rámci společné strategie, konkrétní politiky očkování ale zůstávají v rukou členských států.

Plné odůvodnění

Evropská unie se v červnu 2020 domluvila na společné strategii pro očkovací látky proti covidu-19. Cílem této strategie je zajistit, aby používané očkovací látky byly jednak bezpečné a účinné a jednak aby k nim měli všichni obyvatelé EU spravedlivý přístup.

V rámci této strategie (.pdf) EU investuje do vývoje vakcín, vyjednává s výrobci, koordinuje nákupy očkovacích látek a jejich distribuci jednotlivým státům (str. 3–4). Nicméně již v původním ujednání z června 2020 je zdůrazněno, že společný přístup „bude vždy respektovat zásadu subsidiarity a pravomoci členských států v oblasti zdravotní politiky: politiky očkování zůstávají v rukou členských států“.

Mluví-li zde Dita Charanzová o „očkovacích strategiích“, má zřejmě na mysli právě tyto politiky očkování, tj. konkrétní plány, jakým způsobem, kdy a koho očkovat. Jako příklad můžeme uvést očkovací strategii České republiky (.pdf). Z uvedených důvodů tedy výrok hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili