Karel Havlíček
ANO

Karel Havlíček

Každý den odchytneme 2–3 000 lidí (v rámci testování ve firmách, pozn. Demagog.cz).
Partie Terezie Tománkové, 14. března 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Přesné počty pozitivních výsledků v rámci povinného firemního testování nejsou veřejně dostupné.

Plné odůvodnění

Ve veřejně dostupných zdrojích nejsou k dispozici absolutní počty pozitivně testovaných zaměstnanců ve firmách. V pátek 12. března ministr zdravotnictví Jan Blatný sice sdělil, že zachycených pozitivních případů jsou řádově stovky, ale zároveň řekl, že relativní pozitivita povinného firemního testování je kolem 1–2 %. Tyto hodnoty pak odpovídají také číslům o pozitivitě preventivního a plošného testování v populaci, které na svých stránkách uvádí Ministerstvo zdravotnictví.

O podobných odhadech v pátek 12. března mluvil i Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Ten poté v pondělí 15. března na tiskové konferenci zveřejnil průzkum (.pdf) uvádějící podíl pozitivních záchytů covidu-19 ve firmách o hodnotě 0,77 % (str. 5). Tento průzkum byl nicméně zveřejněn až den po konání námi ověřované debaty. Zda měl ministr Havlíček předběžné údaje zmíněného průzkumu k dispozici, se nám prozatím od Ministerstva průmyslu a obchodu, které jsme oslovili, nepodařilo zjistit.

Doplňme, že Karel Havlíček v rozhovoru pro Seznam Zprávy dne 14. března zmínil, že se nyní ve firmách testují 2,5 až 3 miliony zaměstnanců za týden. Pokud bychom laicky vynásobili tento počet zmiňovanými procenty pozitivních záchytů, tedy hodnotou 0,77 %, připadalo by na jeden den cca 2 750 až 3 300 zachycených případů. Nutno však podotknout, že se jedná o přibližné údaje a tento výpočet vychází z čísel, o nichž hovořil sám ministr Havlíček.

Z veřejně dostupných zdrojů se nám tedy nepodařilo dohledat, jaký byl ke 14. březnu počet pozitivně testovaných na covid-19 v rámci testování ve firmách, a výrok proto hodnotíme jako neověřitelný.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Fiala, Havlíček a jejich přístup k boji s pandemií

Partie Terezie Tománkové, 14. března 2021

Vicepremiér Havlíček i předseda ODS Fiala v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News mluvili o číslech, datech, procentech a statistikách. A taková debata plná faktických výroků se nám líbí! V naší analýze se dozvíte, jaké kr...