Ondřej Veselý
SOCDEM

Ondřej Veselý

Komu podléhá přímo GRU a SVR, to znamená rozvědky, (...) přímo prezidentovi Ruské federace.
Partie Terezie Tománkové, 18. dubna 2021
Zahraniční politika,
Obrana, bezpečnost, vnitro,

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Činnost Služby vnější rozvědky Ruské federace (SVR) řídí ze zákona prezident. GRU, která spadá pod ruské ministerstvo obrany, však prezidentovi podle dostupných informací přímo nepodléhá.

Plné odůvodnění

Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Ondřej Veselý (ČSSD) zde ruské zpravodajské služby zmiňuje (video, čas 25:22) ve spojitosti s údajným zapojením GRU do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 a s diskutovaným vyloučením ruského Rosatomu z tendru na dostavbu Dukovan. Poslanec Veselý poukazuje na to, že na rozdíl od informací o aktivitách ruských agentů ve Vrběticích, které jsou tajné, jsou informace o napojení ruských rozvědek na ruského prezidenta veřejně známé.

Služba vnější rozvědky Ruské federace (SVR), nástupkyně sovětské První hlavní správy KGB, je civilní rozvědka zaměřená především na zahraničí. Její činnost řídí podle článku 12 ruského zákona o zahraničních zpravodajských službách prezident Ruské federace (.pdf, str. 3).

GRU, celým názvem Hlavní správa rozvědky generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace, je na rozdíl od ostatních ruských bezpečnostních a zpravodajských agentur (SVR, FSB, FSO) vojenská rozvědka. Dle ČT24informace o svých aktivitách GRU nezveřejňuje, rovněž její struktura, počet členů a financování jsou ruským státním tajemstvím“. Podle zprávy, na kterou se odvolává zpravodajská agentura Reuters, se „jedná o agresivní a dobře financovanou organizaci, která má přímou podporu (ruského prezidenta Vladimira) Putina“.

Podle veřejně dostupných informací GRU řídí náčelník Igor Kosťukov, zástupce náčelníka generálního štábu ruské armády, jež spadá pod ruské ministerstvo obrany (.pdf, str. 2, 7). Prezidentovi tak GRU podle dostupných zdrojů přímo nepodléhá, zejména však informace o potenciálním napojení GRU na prezidenta nejsou veřejně známé. Výrok proto hodnotíme jako nepravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Česko-ruské vztahy v kontextu Vrbětic

Partie Terezie Tománkové, 18. dubna 2021

Diplomatická roztržka mezi Českou republikou a Ruskem je v posledních dnech hlavním tématem veřejné diskuze a nejinak tomu bylo v nedělní Partii Terezie Tománkové, jejíž hosty byla předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová a poslanci...